Romolhat a helyzet a 131-es úton

A szakértői jelentésre várnak

183

Egyre ijesztőbb az 131-es megyei út egy rövid, beszakadt része Oklánd után. A Hagymás-tető felé haladva, még a kanyargós útszakasz elején márciusban omlott be az egyik sáv jelentős része. Félsávos útlezárást, 3,5 tonnás súly- és 30 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be, de így is tovább romolhat a helyzet. Jelenleg a szakértői jelentést várja a megyei tanács.

ADJ 131 jelzésű megyei út Oklánd és Kovászna megye határa közötti részén Oklánd felé, a jobb oldali sávon 25 méteren 50 centiméter mélyen beszakadt az út márciusban. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke közösségi oldalán is felhívta a figyelmet a helyzetre, ki is jelölték a veszélyes szakaszt. A hónap végére tovább romlott a helyzet, akkorra már 150 méter hosszúságban beomlott az egyik sáv, ezért azt le is zárták, továbbá 3,5 tonnás súlykorlátozást és 30 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be. Akkor azt írta Borboly Csaba, hogy feltehetően a hóolvadás és a csapadékos időjárás következtében mozdult meg az út alatt a talaj, és hogy a megyei önkormányzat sürgősségi eljárással elindította a szükséges lépéseket a helyzet rendezésére. Már akkor előrevetítette a megyei elnök, hogy hosszú távon jelentősebb beavatkozásra lesz itt szükség, ugyanis a földmozgást meg kell állítani az említett szakaszon.
A napokban jártunk a balesetveszélyes útszakaszon, majd megkerestük Borboly Csabát, hogy az út sorsáról érdeklődjünk.
– A beszakadás okát csak hozzávetőleg tudjuk. Az egész domboldal mozog és a víz is alámosta az utat. A pontos választ a műszaki szakértői tanulmány adja majd meg, erre jelenleg folyamatban van a szerződéskötés. Tovább romolhat a helyzet, ha nem találunk rá megoldást, de meg kell várnunk a szakértői jelentést, hiszen egy esetleges beavatkozással még többet árthatunk az úttestnek – közölte a megyei tanács elnöke.
Elmondta még, hogy csak ezt követően kezdődhet a tervezésre, kivitelezésre kiírt közbeszerzési folyamat, az útszakasz javításának idejéről és költségeiről is csak a szakértői vélemény után lehet beszélni, hiszen az sok mindentől függ (a beavatkozási szakasz hosszától, mélységétől és az alkalmazandó műszaki megoldásoktól).
– A korábbi tapasztalatok, hasonló esetek alapján bízunk abban, hogy egymillió lejből meg lehetne oldani. Viszont ez egyelőre csak feltételezés. A megoldásig ki lesz táblázva a szakasz, és kérjük az autóvezetők figyelmét és türelmét – mondta Borboly.
Az elnök közösségi oldalán is felhívta a figyelmet, hogy a teherszállító járművek kerüljék el ezt az útszakaszt, mert fennáll a veszélye annak, hogy teljes egészében elcsúszik a domboldal, a félsávon megmaradt úttal együtt. A lakosság együttműködését is kérte, hogy küldjenek fotót, amennyiben például rönkszállító járművet látnak az úton.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.