Románul, de hogyan?

55

Egy nappal bővült idén a Gyer­gyószentmiklóson tartott Gyer­gyó­széki Pedagógusok Fóruma, a hétvégi rendezvényen tanárok és óvónők is szép számban részt vettek. Számos más szakmai kérdés mellett a román nyelv oktatásának tapasztalataira is kitértek.

05_pedaforum_01

Sikeresnek bizonyult a Gyer­gyó Terület Ifjúsági Tanácsa (GYTIT) és a Hargita Megyei Nevelési-Tanácsadói és Erőforrásközpont rendezvénye – a részt vevő pedagógusok szerint az egymással való kommunikáció és a folyamatos tanulás fontos részét képezi a munkájuknak.
A fórum első napján Bartolf Hedwig tanfelügyelő (képünkön) A román nyelv oktatása a kisebbségek számára címmel tartott előadást, amelyben több szempontra is felhívta a jelenlévők figyelmét: többek között hangsúlyozta, hiba elzárkózni a román nyelv használata elől, ugyanakkor fontos, hogy ne legyen erőltetett a tanulás, mivel annak jó eséllyel nem lesz eredménye.
– Mit várunk el a gyermektől? – kérdezte, rámutatva: fontos a kommunikatív nyelvoktatás, a változatos beszédhelyzetek alkalmazása, de figyelni kell a sorrendre, hogy először halljon, utána olvasson, és csak ezt követően beszéljen a gyermek.
A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a kötelező tananyag mellett kommunikációs helyzetekkel kell szembesíteni a diákokat.
– Igyekszem jó ötleteket adni, de a legfontosabb, hogy a tanárok elsősorban egymástól tanuljanak – mondta lapunknak Bartolf Hedwig, hozzátéve: interaktív feladatokkal is készül az ilyen alkalmakra, amelyekből több új ötletet is meríthetnek a pedagógusok.
Szombaton és vasárnap a Prisma Egyesület trénerei tartottak játékos képzéseket a résztvevőknek, olyan témákat érintve, mint a motiválás vagy az új tanulási módszerek.
Erős Levente, a szervező GYTIT elnöke megjegyezte, igyekeztek olyan praktikákat beépíteni a programba, amelyek elősegíthetik a tanárok mindennapos munkáját, ezáltal téve hatékonyabbá az oktatási és nevelési tevékenységet.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek