Romániai rekord: több mint 112 ezer jármű

Autópiaci körkép – jobbára ígéretes évkezdet

101

Az első évnegyedi statisztikai adatokból az derül ki, hogy európai viszonylatban ígéretesnek bizonyult az évkezdet mind az autóipar, mind pedig az autópiac szempontjából. Vannak olyan országok, illetve autógyárak, amelyek esetében kiugró eredményekről, sikerekről lehet beszélni, de vannak esetenként olyanok is, amelyek nemigen büszkélkedhetnek sikeres évkezdettel. Így például uniós szinten az első évnegyed folyamán az eladásszám 0,7%-kal gyarapodott, de március hónapban a megelőző esztendő azonos hónapjához viszonyítva szinte meglepő arányú, 5,3%-os visszaesés következett be. Igen ám, de vannak olyan országok is, ahol az első évnegyedben közel 30%-kal bővült a piac, de olyan is, ahol több mint 14%-kal zsugorodott. Márciusban még 30% feletti gyarapodást is jegyeztek, de azzal egyidejűleg más tagállamban több mint 15%-os visszaesést.

Az első évnegyed folyamán több mint 36 300 EcoSport került le a szerelőszalagokról

Az Európai Gépkocsigyár-tók Egyesülete (ACEA) az elmúlt héten hozta nyilvánosságra a szokásos statisztikáját a forgalomba bejegyzett új személygépkocsik számának alakulására vonatkozóan. Uniós szinten, amint már említettük, az első három hónap során 0,7%-kal több új személygépkocsit írattak be a forgalomba, mint 2007 ugyanazon időszakában, márciusban viszont 5,7%-kal kevesebbet, mint a megelőző esztendő ugyanazon hónapjában. A szórásmező igen tág volt: az első évnegyed során a növekedési arány tekintetében a maga 29,8%-ával Magyarország vitte el, s mögéje zárkózott fel országunk 28,6%-os piacbővülésével. Márciusban a piaci részesedés tekintetében Ciprus jegyzett ugrásszerű növekedést, 35%-ost, de az anyaországnak is volt, amivel büszkélkednie, ugyanis 28,5%-kal több új járgányt írtak be forgalomba, mint 2017 márciusában. Országunk esetében némileg mérséklődött a bővülés, 17,5%-kal több új személygépkocsit jegyeztettek be a közúti forgalomba, abszolút számban kifejezve ez 8122 járművet jelent. A romániai piac alakulásával kapcsolatosan feltétlenül utalnunk kell arra, hogy áprilisban ugrásszerűen megnövekedett az eladásszám. Mindenekelőtt a roncsprogram erőteljes felfuttatása nyomán. Említettük, hogy voltak olyan országok, ahol visszaesés következett be. E tekintetben első helyre kívánkozik az Egyesült Királyság, ahol már a múlt esztendő során megmutatkozott egy jelentős piaczsugorodási tendencia. Az első évnegyed során ott 12,4%-kal kevesebb új személygépkocsit írattak be forgalomba, mint a megelőző esztendő azonos időszakában, márciusban pedig 15,7%-kal. Visszaesés következett be Írország, Dánia, Svédország esetében is, az Unión kívüli országokban pedig mindenekelőtt Norvégiában, nevezetesen 11,6%-os. A gépkocsigyárak, illetve a márkák esetében általában kedvezőnek bizonyult a tendencia, de voltak kivételek is. Így például míg a Volkswagen csoport keretében a Skoda az első évnegyed során 12,2%-os bővüléssel büszkélkedhet, a Seat pedig 15,5%-kal, az Audinak 3,1%-os piaczsugorodással kellett számolnia. A Renault-csoport esetében Daciából az első évnegyed során európai viszonylatban 16,4%-kal többet írattak be a forgalomba, mint 2017 első évnegyedében, de a Renault márka esetében visszaesés következett be, nevezetesen 2,2%-os. A Ford esetében viszonylag jelentős arányú, 15,7%-os visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni, de ettől függetlenül voltak olyan modellek, köztük a Craiován gyártott EcoSport, amelyek iránt fokozódott a vásárlói érdeklődés. A Fiat sem zárt sikeres első évnegyedet, akárcsak a Lancia vagy a BMW és a Nissan, de igen kedvezően alakult az eladásszám a Hyundai, a Kia, a Honda, a Peugeot és az Alfa Romeo esetében.

Termelésnövekedés továbbra is
A mioveni-i Dacia gépkocsi-gyártól származó adatok szerint az első évnegyed folyamán 2%-os termelési növekedést jegyeztek, s az közel 85 400 járgányban testesül meg. Ezek szerint az első évnegyedben jegyzett üzleti forgalma a gyárnak közel 1,3 milliárd eurót tehetett ki, úgy számolva, hogy minden egyes legyártott személygépkocsinak az átlagára (áfástól) 15 000 euró volt. Jelenleg is a szerelőszalagot elhagyó gépkocsik döntő hányadát, nevezetesen 63%-ot a Duster városi terepjáró képezte, abból az első évnegyed folyamán 53 900-at szállítottak le, azt követte a Sandero 14 341 egységgel, majd a Logan 9304 egységgel és a Logan MCV 7818 egységgel. Mindehhez még hozzáadandó a kivitelre került 12 172 összeszereletlen jármű, amelyeket a Renault-csoportnak az algériai Oran városban lévő összeszerelő üzemébe „továbbítottak”. Meg kell jegyeznünk azonban azt is, hogy a fenti számadatokba belefoglaltattak azok a járművek is, amelyeket Renault embléma alatt forgalmaznak Ukrajnában, Közép-Keleten vagy Észak-Afrika egyes piacain. Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy Dacia márkájú személygépkocsikat szerelnek össze a marokkói Tangerben is (az ottani gyáregység évi kapacitása 400 000 egységet jelent), amihez még hozzáadandó a casablancai összeszerelőüzem, ahol kizárólag Renault modellek kerülnek le a szerelőszalagokról. És még egy érdekes számadat: a hazai piacon a Dacia márka részesedése meghaladja a 30%-ot, de az eladási volumen tekintetében Marokkó megelőzi országunkat. Egyébként kétségtelen, hogy a mioveni-i gyár termelési volumenének a növekedése nem véletlenszerűen történt, hanem számolva a piaci igényekkel, mert amint már arra utaltunk, európai viszonylatban az első évnegyed során 16,3%-kal több ilyen márkájú új személygépkocsit írattak be a forgalomba, mint a múlt esztendő azonos időszakában. Abszolút számban kifejezve 129 257 Dacia személygépkocsiról van szó.

Kikerülve a hullámvölgyből
Március 21-e amolyan ünnepet jelentett az amerikai érdekeltségű craiovai Ford Romania Rt. számára: tíz évvel ezelőtt került ennek a cégóriásnak a tulajdonába a craiovai autógyár, s az azóta eltelt időszakok során voltak hullámvölgyek is, azaz olyan időszakok, amikor is kedvező eredménnyel zárták az egyik vagy a másik esztendőt, de olyanok is, amikor a gyártevékenységben súlyos gondok ütötték fel a fejüket, mindenekelőtt az értékesítés vonatkozásában. Annak idején 675 millió eurós értékű beruházás révén kellett volna korszerűsíteni a craiovai autógyárat, de a dolgok másként alakultak, s az elmúlt tíz év során a befektetések összértéke meghaladta az 1,2 milliárd eurót. De mielőtt a „jelenkor” egyes eseményeit vázolnánk fel, érdemes megemlíteni, hogy a Ford jelenléte Romániában még a múlt évszázadban bekövetkezett: 1931-ben Bukarestben egy értékesítési céget hoztak létre, majd 1935-ben a Ford megvásárolt a Floreasca városrészben egy területet, amelyen egy összeszerelő gyáregységet létesít. Mindezt „elviszi” a második világháború, illetve az azt követő rendszerváltás. A nagy visszatérés, amint már arra utaltunk, 2008-ban következik be, amikor is aláírásra kerül az a szerződés, amely értelmében a Ford a craiovai autógyár részvényeinek többségi tulajdonosa lesz. 74 év múltán újabb Ford márkájú gépkocsi összeszerelésére kerül sor, ez alkalommal Craiován. 2009 szeptemberében hagyja el a szerelővonalat az első Ford Transit Connect furgon. 2012-ben megkezdődik az egyliteres EcoBoost motor gyártása (annak gyártása ma is folyamatban van), valamint egy új modell, a B-Max összeszerelése, amely a múlt esztendő szeptemberéig „tartott ki”. 2017 októberében megkezdődik egy újabb modell, az európai piacokra szánt EcoSport összeszerelése. A legfrissebb számadatok szerint ebből az új modellből 2018 első évnegyede során több mint
36 300 került le a szerelővonalakról, s a hozzávetőleges számítások szerint ez körülbelül egymilliárd euró értékű termelési volument jelent, körülbelül ugyanakkorát, mint 2016-ban az egész éves termelési volumen. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a megelőző modell, a B-Max esetében nem volt egyetlen olyan évnegyed sem, amely során elérték volna az első évnegyedben realizált fizikai termelési volument. Amúgy a havi átlagtermelés tekintetében is rekord született, az 12 000 darabot jelentett, az eddigi megállt 10 000-nél. Ennek kapcsán megjegyzendő az is, hogy a gyár illetékeseinek a becslése szerint éves viszonylatban a havi átlagtermelés volumene el fogja érni a 13 000 darabot. Amint már arra utaltunk, az Ecosport iránt Európa-szerte élénk érdeklődés mutatkozik, jóval nagyobb, mint az eddig Indiában összeszerelt és az európai országokban is forgalmazott EcoSport iránt. Februárban például az európai piacokra közel 7000 EcoSport személygépkocsit szállítottak le Craiováról. Ami pedig a hazai értékesítési távlatokat illeti, egyes piaci elemzők szerint akár 2000 EcoSport is gazdára találhat az esztendő végéig.

Az első tíz között
A franciaországi gazdasági szaklap, a Les Echos a minap közölt egy toplistát az európai gépkocsigyártásra vonatkozóan. Azon tíz ország szerepel, a 10. helyet Románia foglalva el. A táblázatot kísérő értékelésből az is kiderül, hogy az utóbbi esztendők során előretörtek a közép- és kelet-európai országok, mindenekelőtt Csehország és Szlovákia, amelyeknek 2017-ben sikerült megelőzniük a gépkocsigyártásban olyan nagy hagyományokkal rendelkező országot, mint Olaszország. Szlovákiában az utóbbi hét esztendő során talán a legnagyobb befektetéseket eszközölték ebben az ágazatban, több mint 1,5 milliárd eurót, s a múlt esztendőben az ottani autógyárak együttes termelése megközelítette az egymillió egységet. És mindezt olyan körülmények között, amikor Európa egyik legkisebb országáról van szó, egy olyanról, amelynek lakosságszáma az 5,5 milliót sem éri el. A listavezető egyébként továbbra is Németország, ahol a tavaly közel 5,65 millió jármű került le a szerelőszalagokról, azt követte Spanyolország közel 2,3 millió járművel, Magyarország a 9. helyre került 472 000 személygépkocsival, s Románia, amint már arra utaltunk, a 10. helyre 365 000 Dacia, Renault és Ford márkájú személygépkocsival.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek