Románból népmesét kaptak a nyolcadikosok

0 74

Senkit nem zártak ki tegnap a nyolcadikosok első román nyelv és irodalom írásbeli kisérettségi vizsgáján – közölte lapunkkal Görbe Péter főtanfelügyelő. Az általunk megkérdezett román szakos tanár véleménye szerint a minisztérium által összeállított feladatsor nem volt nehéz, a diákok egy népmeserészlet alapján kellett megoldjanak feladatokat.

Egy Petre Ispirescu által gyűjtött népmese részletét kellett öt pontban elemezniük a nyolcadikos vizsgázó diákoknak, a feladatok között a frumoasă, bucurie és venea szavak antonimáit kellett megadják a tanulók.
– Az ellentétes értelmű szavak felsorolása könnyebb feladat a magyar ajkú gyermekek számára, mint a szinonimák felsorolása – állítja az általunk megkérdezett román szakos tanár, aki összességében is könnyűnek mondta a román nyelv és irodalom tételt.
A vizsga második tételében a szövegértésre és nyelvtani ismeretekre alapozó feladatokat kellett megoldaniuk egy újságcikk alapján a vizsgázóknak.
A Hargita Megyei Tanfelügyelőség információi szerint a kisérettségi első írásbeli vizsgáján egyetlen tanulót sem kellett kizárni fegyelmezetlenség vagy szabálytalanság miatt, ugyanakkor a beiratkozott diákokból 42-en nem jelentek meg a hétfői megmérettetésen. Csíkszeredában egyetlen, a Petőfi Sándor Általános Iskolában működő vizsgaközpontban javítják a nyolcadikos tanulók feladatlapjait.

P. B.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .