Román–magyar összefogással sikerült: Megújult a székelyvarsági központi iskola épülete

Korszerű iskolában tanulhatnak ezután a székelyvarsági diákok, ugyanis román–magyar támogatásoknak köszönhetően sikerült felújítani a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolát. A tegnapi iskolaavató ünnepséget Potápi Árpád, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára is megtisztelte jelenlétével.

A felújítás régóta áhított pillanata. Összefogás nélkül nem sikerült volna

Tegnap délben szentmisével kezdődött az ünnepség, ahol János Gellért helyi plébános celebrált misét.
Még 2017-ben, Tamás Ernő polgármester kezdeményezésére fogant meg az 1980-ban épült Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola felújításának gondolata. Az avatóünnepségen Tamás Ernő polgármester elmondta, a településen házat vásároló Bányai Gábor magyar országgyűlési képviselő közbenjárásával sikerült megszerezniük a magyar állam támogatását, amelynek köszönhetően készülhettek el a külső nyílászárók, illetve a mellékhelyiségek, amelyre a magyar állam 30 millió forintot (444 ezer lejt) adott. Ugyanakkor a román kormány vidékfejlesztési programjában is sikeresen pályázott a község, összesen 2 011 521 lej értékben, ebből finanszírozták az iskola teljes felújítását.
– Úgy is lehetne fogalmazni, hogy ez a beruházás a román–magyar összefogás gyümölcse. Ilyen és ehhez hasonló összefogásra lenne szüksége minden erdélyi, vagy székelyföldi településnek, nem pedig a szimbólumaink, anyanyelvünk, temetőink gyalázására. Most, miután Romániának is Orban-kormánya van, reménykedünk, hogy a tisztelet mindenkinek kijár – fogalmazott ünnepi beszédében Tamás Ernő polgármester.
Azt is elárulta, hogy szintén a magyar kormánynak köszönhetően egy másik nagy beruházás is folyamatban van: belátható időn belül megnyílik a legszebb helyen és a legszebb kilátást kínáló sípálya. Megköszönte a tervezőknek, kivitelezőknek, a Varságért Egyesületnek, hogy szakmailag és emberileg segítették a felújítást, majd arra kérte a gyerekeket és pedagógusokat, hogy vegyék birtokukba az új iskolát és vigyázzanak rá.
Szász Gábor iskolaigazgató úgy fogalmazott: egy álom vált valóra, hiszen a központi iskola nagy épülete új arcát mutatja meg, büszkeségükké vált.
– Bízom benne, hogy a felújítás a székelyvarsági iskolát Ud­varhelyszék egyik legmodernebb tanintézményévé léptette elő és hozzájárul az oktatás színvonalának emeléséhez. Ettől a naptól kezdve az iskola közösségének feladata lesz vigyázni rá, hogy az elkövetkezendő korosztályoknak is örömet szerezzen, ugyanakkor lehetőséget nyújtson a tudás megszerzésére, felkészülésre az életben való boldoguláshoz.
Antal Lóránt szenátor úgy véli, hogy nekünk, erdélyi magyaroknak, mindennap gyakorolnunk kell, hogy miért is fontos az összetartozás.
– Mindig azt mondják, hogy nem vagyunk elegen, nincs szerepünk ebben az országban. Számtalanszor keressük a lehetőséget, hogy közösségeinkben legyünk, és megjelenítsük annak a reményét és biztosítását, hogy nekünk van mit keresnünk ebben az országban – fogalmazott.
Potápi Árpád, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arra kérte az egybegyűlteket, legyenek büszkék arra, hogy ez a beruházás létrejöhetett.
– Ha a következő évek nemzetpolitikájáról ejtünk szót, azt mondhatjuk, hogy a legfontosabb az identitás erősítése és megőrzése, a magyar nyelv és kultúránk megőrzése, a családok és a gazdaság támogatása, illetve a szülőföldön való boldogulás erősítése. Ehhez hozzátartozik az intézményrendszerünk folyamatos fejlesztése, az óvodától az egyetemig. A magyar kormány mindent megtesz, hogy az itt élő gyerekek anyanyelven tanulhassanak. Munkánkat eredményesebbé téve indítottuk el a gazdaságfejlesztési programunkat, amely hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb embernek kelljen elhagynia szülőföldjét ahhoz, hogy eltartsa családját – mondta Potápi Árpád.
Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke szerint ünnepeink mindig magukban foglalják, hogy eredményeket értünk el, és ezekért hálát is adunk.
– A munkánk eredménye kézzelfogható és látható, és remélhetőleg a közösség jövőjét szolgálja. Hálát adunk a ma ünnepelt szépkorúaknak is, akik sokkal nehezebb időkben helytálltak, bizonyítottak magyarságból, megmaradásból, nekik köszönhetjük azt, hogy ma itt, Székelyvarságon magyarul beszélhetünk – mondta.
Jánosi Gellért plébános áldása után a jelenlévők kívül-belül megtekinthették az iskola épületét, majd az ünnepség a művelődési házban folytatódott, ahol műsorral köszöntötték a település időseit és szépkorúit.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb