Román és magyar vereség

Bal lábbal kezdtek

112

Nem sikerült jól a bemutatkozás sem a román, sem pedig a magyar jégkorong-válogatottnak a tegnap kezdődött világbajnokságon. Magyarország Budapesten Kazahsztántól, míg Románia Kaunasban Ukrajnától kapott ki 3–0-ra.

Rimarjev (balról) a palánkról visszapattanó korongot ütötte Vay kapujába

Vereséggel kezdte mind a magyar, mind pedig a román válogatott a jégkorong világbajnokságot. Magyarország a Divízió I A csoportban Budapesten a Top Divízióba való feljutást tűzte ki célul, míg Románia Kaunasban a Divízió I B csoportban érdekelt, ahol a csoportban maradás a válogatott számára a tét. Az első meccsek után viszont mindkét csapat hátrányba került.

Meglepetés, kezdésként
A Papp László Arénában zajló Divízió I A csoportos vébé meglepetéssel kezdődött: a torna első meccsén Nagy-Britannia legyőzte a feljutásért harcoló Szlovéniát úgy, hogy a találkozó nagy részében a szlovénok akarata érvényesült, de a britek több gólt lőttek. A briteknél Browns 34 lövést hárított – többet bravúrral –, a szigetországiak viszont tizenöt lövésből háromszor eredményesek is voltak.
A tegnapi nap második meccsén a magyarok szoros meccsen kaptak ki a kazahoktól. Pedig az első két játékrészben jobban játszottak a magyarok, ami helyzetekben is megmutatkozott, Nagy Gergő, Nagy Krisztián, Gőz, majd Sofron előtt egymás után háromszor is adódott gólszerzési lehetőség, ám hol a kazah védelem, hol pedig kapusuk állta útját a korongnak. A második játékrész is harciasra sikerült, egyenlő félként küzdöttek a csapatok, az emberelőnyös helyzetek kimaradtak, majd Galló gólt is ütött, ám ezt a játékvezetők – jogosan – érvénytelenítették. Az utolsó harmad elején még élt a magyar győzelmi remény, ám a 44. percben Orehov távoli lövése után a kapuvasról pattant be a korong Vay Ádám ketrecébe. Egy perccel később Rimarjev kettőre növelte a kazahok előnyét, aki két perccel később duplázott, eldöntve ezzel a meccs sorsát. Ma 17 órától a szlovén–lengyel, 20.30-tól pedig az olasz–magyar találkozóra kerül sor.

„Gyergyói” gólok
Kaunasban a Divízió I B csoportos vébé első meccsén Japánnak csak a ráadásban sikerült legyőznie az észteket, de így is értékes két pontot szereztek az ázsiaiak. A tegnapi nap második meccsén két progymos légiós góljainak is köszönheti Ukrajna, hogy legyőzte a romániai válogatottat. Érdekes módon az első harmadban jóval aktívabbak voltak Pénzes Julius tanítványai, Molnár Zsombor és a Biró testvérek – Ottó, Gergő és Mátyás – előtt is adódott lehetőség, ám Katrics az első negyedóra végén megszerezte a vezetést a két progymos, Bucenko és Nimenko segítségével.
A második harmadban kétszer is emberelőnybe került a román válogatott, ám a helyezetek kimaradtak, a meccs felénél pedig Nimenko révén már kettővel vezettek az ukránok, sőt a szünet előtt 71 másodperccel Bucenko is bevette Patrik Polc kapuját, így kényelmes előnnyel mehettek másodjára pihenni a sárga-kékek.
Az utolsó játékrészre az ukránok lendülete alábbhagyott, emiatt pedig kiegyensúlyozott játék volt, ám a meccsen több gól nem született, a vereség ellenére a román válogatott nem vallott szégyent a jóval erősebb ellenféllel szemben. Ma 12.30-tól az ukrán–észt, 16 órától a japán–horvát, este fél nyolctól pedig a litván–román találkozókat játsszák.

Nem sikerült
Sem a romániai, sem pedig a magyar válogatott nem érte el célkitűzését az U18 Divízió I B csoportos világbajnokságon. A magyar válogatott a feljutást célozta meg, végül csak a negyedik helyen zártak, míg a romániai csapatnak a csoportban maradás volt a tét, ám pont nélkül az utolsó helyen végeztek, így jövőben egy osztállyal lennebb, a Divízió II A csoportban szerepelhetnek.
A romániai válogatott mind az öt meccsét elvesztette, míg a magyarok sokáig harcban voltak a feljutásért, ám az utolsó három meccsen vesztesként hagyták el a pályát.

Eredmények
U18. Divízió I B csoport. A magyar és a romániai csapat eredményei: Románia – Magyarország 0–5, Japán – Románia 5–3, Magyarország – Olaszország 4–0, Románia – Olaszország 1–7, Magyarország – Ukrajna 3–4, Ausztria – Románia 7–1, Japán – Magyarország 3–2 – szétlövéssel, Magyarország – Ausztria 0–4, Ukrajna – Románia 6–0. A csoportot Ukrajna nyerte és feljutott a Divízió I A csoportba, Magyarország 7 ponttal a negyedik, míg Románia pont nélkül az utolsó lett.
Divízió I A csoport: Nagy-Britannia – Szlovénia 3–1 (1–1, 1–0, 1–0) /O’Connor (7), Dowd (36.), Perlini (45.), illetve Gregorc (13.)/; Magyarország – Kazahsztán 0–3 (0–0, 0–0, 0–3) /Orehov (44.), Rimarjev (46., 48.)/. A Lengyelország – Olaszország találkozó lapzárta után ért véget.
Divízió I B csoport: Észtország – Japán 1–2 – aranygóllal (1–0, 0–1, 0–0, 0–1) /Petrov (11.), illetve Terao (39.), Kawai (61.)/; Románia – Ukrajna 0–3 (0–1, 0–2, 0–0) /Katrics (14.), Nimenko (29.), Bucenko (39.)/. A horvát–litván meccs lapzárta után ért véget.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.