Roma közösségek fotón és filmen

95

Önmagukról láthattak fotókat és filmet azok az etédi és kőrispataki romák, akik csütörtökön jelen voltak a Roma közösségek a vizuális művészeteken keresztül elnevezésű projekt etédi rendezvényén.

Az etédi romák életéről szóló film vetítése. Nézők közt a szereplők Fotó: Daczó Katalin
Az etédi romák életéről szóló film vetítése. Nézők közt a szereplők Fotó: Daczó Katalin

Áprilisban zárul a Hargita Megyei Kulturális Központ Roma közösségek a vizuális művészeteken keresztül című projektje. A Norvég Alap támogatásával lezajlott projekt részeként Csíkszentgyörgyön és Etéd községben egy-egy dokumentumfilm készült, egy-egy fotótábor zajlott, és ezek anyagából kiállítás nyílt, képeslapok és naptárak születtek.
A tereptapasztalatokról Eté­den kerekasztal-beszélgetés keretében számoltak be a fotósok és a film készítői az érdeklődő szakembereknek. Szőcs László, a község polgármestere elöljáróban hangsúlyozta, hogy a fele-fele arányban magyarok és romák által lakott községben nincsenek etnikai feszültségek, ugyanakkor a 2700 lelket számláló község egyes településein is különbözőképpen történik az egymás mellett élés. A vallási szempontból is igen sokszínű községben talán Kőrispatak a leginkább követendő példa, ott a legkevesebb a különbség a magyarok és a romák életvitelében.
– Nálunk nincsenek magyarok és romák, mindenki kőrispataki – emelte ki a polgármester, aki maga is kőrispataki.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója elmondta, intézményük munkaközössége érzékeny a szociális kérdésekre, és ez az egyik erősségük is, így nem véletlen, hogy projektjük is arra keresett megoldást, hogy miként mutatható meg a romák közössége, hogyan lehetne bizonyos sztereotípiákat lebontani?
A részt vevő szakértők, társadalomkutatók, közművelődési szakemberek, mediátorok megegyeztek abban, hogy projekt elősegíti a roma kérdés tematizálását, és a hordozható kiállításanyag, a több helyen levetített filmek hozzájárulhatnak egymás kultúrájának megismeréséhez és megértéséhez.
A kerekasztal-beszélgetést kö­ve­tően megnyitották az etédi és csík­szentgyörgyi fotótáborok anyagából készült kiállítást, majd bemutatták Daczó Katalin és Ber­szán-Árus György Kőrispatak: péntek–vasárnap című dokumentumfilmjét. A filmvetítést követő beszélgetésen a film szereplői is kifejtették gondolataikat, érzéseiket.
A hónap végén hasonló rendezvény keretében mutatják be Csíkszentgyörgyön is a fotótáborok anyagát és a faluban készült filmet, majd április 8-án, a Roma napon Csíkszeredában is láthatóak lesznek a projekt keretében készült alkotások.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek