Rohan az idő

109

 

 

Bizonyára másnak is feltűnt, hogy mostanában rohan az idő. Csak kapkodjuk a fejünket, hogy megint péntek, ismét hétfő… Valami tényleg történhetett az idővel, hiszen nemcsak nekünk, felnőtteknek tűnik fel az idő gyors múlása, hanem a gyerekek is így látják. Legyen szó iskolai időszakról, akár vakációról, lányom többször megjegyezte, hogy ismét elrohant egy hét…

Emlékszem gyerekkorom hosszú, végeláthatatlan, álmos nyaraira, amikor egy nap alatt annyi minden történt, hogy egy kisregénybe sem férne bele. Gyakran vittek a mezőre kapálni, „szénacsinálni”, s miután elvégeztük a kötelező teendőket, utána még a patakban naphosszat játszhattunk, szarkatojásokat gyűjtöttünk a szilvafákra rakott fészkekből, vadvirágot szedtünk a mezőn, olvastunk, és még mindig hátravolt a nap jó része. Istenem, milyen hosszú időnek tűnt várni a szüleinket a ház előtti padon, s amikor már végképp feladtuk, hogy aznap láthatjuk őket, akkor gurult be az autó a poros kisutcába, s szaladtunk, ugrottunk a nyakukba. Nemcsak a szeretetre voltunk kiéhezve, de édesség hiányában a cukorszintünk folyton a béka feneke alatt volt, mindig vártunk valami nyalánkságot, s egy „gumellának”, a rághatatlan rágóguminak úgy örültünk, mintha a világ legcsodálatosabb dolgához jutottunk volna hozzá. Mindenre jutott idő, a hosszú beszélgetésekre, szomszédolásra, rokonlátogatásra… Esténként kantáros fazékkal hordtuk a tejet Olga néniéktől, rendszerint ezzel zártuk a hosszú napot.

Ma már mindenhová autóval megyünk, folyton sietünk, még sincs időnk semmire. A rokonokkal sem tartjuk a kapcsolatot, hiszen mindenkinek annyi dolga van, türelmünk se lenne meghallgatni mások baját, hiszen épp elég a miénk. Boltban vásárolunk sebtében, főzünk valamit nagyon gyorsan, amit rövid idő alatt elfogyasztunk, mert megint rohanni kell valahová, és folyton az az érzésünk, hogy lekésünk valami nagyon fontosról. Lekéssük a saját életünket. Pihenni végképp nincs időnk, éjszaka sem nyugszunk, mert tervezzük a következő napok programjait. És azon tűnődünk: ez a nyár is milyen gyorsan elszaladt.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.