Röghöz kötés Orlando módra

54

Ha azt mondanánk, hogy Orlando Teodorovici pénzügyminiszter kifejezésmódja, illetve mondatszerkesztése szövevényes és komplikált, talán „alábecsülnénk”. Igen, mert nyilatkozatai sokszor olyannyira zagyvák, logikátlanok, hogy már-már arra a következtetésre jutunk, hogy valami probléma lehet a nyilatkozó gondolatvilágával vagy esetleg kommunikációs képességével.
Erről győződhettünk meg újólag az elmúlt héten is, amikor a maga nemében meghökkentő, de inkább böszmének nevezhető módon nyilatkozott a mostanság egyre hevenyebbé váló munkaerőhiány mérsékelési lehetősége tekintetében. Azt nem tudni, hogy magánvéleményéről van-e szó, de azt igen, hogy nem családi körben és baráti társaságban hangzott el, hanem egy, az európai partnerekkel lezajlott informális jellegű tárgyalás során (amelynek témaköre az Unión belüli munkanélküliség volt). Nos, ő a megoldást a munkavállalási engedélyekben látta, amelyek bizonyos értelemben nem jelentenének egyebet, mint a röghöz kötést: „A munkavállalási engedély ugyanaz kellene legyen és ugyanazon időszakra kellene vonatkozzon minden államban. Az első engedély után nem lenne lehetséges a munkavállaláshoz való jog megújítása, hanem arra lennél kötelezett, hogy Európába emigrálj… Maximum öt év, és öt év után viszontlátásra, menj más országba munkát keresni.” Tehát a Teodorovici-féle megoldás lényege egyrészt az, hogy az uniós tagállamokban is visszavezessék azok állampolgáraira nézve a kötelező munkavállalási engedélyt, másrészt pedig az, hogy senki se dolgozhasson öt évnél többet egy másik tagállamban.
Csak „pihent agyú” ember lehet képes ilyen bődültség kiokoskodására olyan körülmények között, amikor az EU egyik alapelve a munkavállalás szabadsága. Amúgy Teodorovici elképzelése, illetve javaslata a határokon túl is nagy visszhangot váltott ki, s több ezer üzenet is érkezett a tárcavezető címére, s azokban szépszerével volt olyan is, amelyek „melegebb éghajlatra” való távozását javasolták.
A tárcavezető is reagált: ugyanazt kívánja, mint neki az üzenetküldők. És ha már itt tartunk, meg kell említenünk, hogy hallatta hangját (igaz, a hazai sajtó érdeklődése nyomán) az Európai Bizottság is, amelynek egyik szóvivője leszögezte: alapvető közösségi jog az EU-tagállamok dolgozóinak szabad áramlása az Unió területén, és mindez a belső piac egyik alappillére. Egyébként a kormánykoalíción belül is kedvezőtlen reakciót váltott ki Teodorovici „élénk” fantáziája, ugyanis az ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu a felvetést értelmetlennek tartotta.
A heves bírálatok és rosszalló állásfoglalások nyomán Teo­dorovici tárcavezető megpróbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, azt hangoztatva, hogy „szerencsétlen kinyilvánítás volt”. Továbbá arra is utalt, hogy ő tulajdonképpen azt szeretné, ha a külföldön tevékenykedő „románokat ösztönözhetnék a hazatérésre olyan intézkedések révén, amelyek európai szinten elfogadottak”.
Az a mód (illetve gondolkodásmód), amelyet kinyilvánított Teodorovici, az biztos, hogy európai szinten nem elfogadható, sőt megengedhetetlen! Az utólagos magyarázkodásnak pedig nemigen van helye, annál is inkább nem, mert nem az első eset, amikor is Orlando Teodorovici összevissza halandzsázik és olyan mondatok hangzanak el a szájából, amelyek „megfejtése” komoly erőpróbát jelenthetne a tapasztalt rejtvényfejtők számára is.
Sajnálattal nyugtázhatjuk azt is, hogy nagyvonalakban hasonló jellegű ötlettel rukkolt elő párttársa, Sorina Pintea egészségügy-miniszter is, aki a rezidens orvosokat „szerződéses kötelezettség” révén kötné bizonyos ideig a röghöz, azon érv mentén, hogy őket a rezidencia időtartama alatt fizették. Arról viszont megfeledkezett, hogy nem állami jótékonykodásról van szó, hanem az rezidensek által végzett munka ellentételezéséről. Tehát amit ő mond vagy akarna, az egyrészt törvénytelen, másrészt pedig erkölcstelen.
Visszatérve a pénzügyminiszter ténykedésére: talán indokoltabb lett volna, lenne, ha az ő feladatkörében mélyülne el jobban és találna megoldásokat például arra, hogy a pénzügyminisztérium egyes alkalmazottai ne kényszerüljenek lehetetlen munkakörülményeik és a kilátásba helyezett elbocsátások okán tiltakozó akciókra (beleértve a múlt héten bekövetkezett egyes spontán sztrájkokat is). Továbbá találjon megoldást arra is, amit újólag követeltek a fuvarozók az érdekképviseletük, a Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetsége (UNTRR) révén, nevezetesen a gázolajra kivetett pótlólagos jövedéki adó visszatérítésére. Nem ok nélkül, mert arra jogosultságuk van a 2018/25-ös sürgősségi kormányrendelet és a 2018/549-es kormányhatározat értelmében. Amúgy mindkét jogszabályt ellátta kézjegyével Orlando Teodorovici úr is…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek