Rög és rögeszme

279

Ismét eltelt egy év, a naptár szerint 2019-et írunk. Egy évvel idősebbek lettünk, keserűek és kiábrándultak is, s ha számadást kellene végeznünk, hogy mi történt velünk az elmúlt esztendőben, talán legyintenénk, hogy semmi különös. Ebben az apátiában a pozitívum is benne van, hiszen azt jelenti: nem történt semmi tragédia. Köszönjük, jól vagyunk, a családban mindenki egészséges, végezzük a feladatokat, megpróbálunk a lehető legjobban teljesíteni és jól érezni magunkat a bőrünkben. Mindennap arra törekedni, hogy egy kicsit jobb legyen ne csak nekünk, hanem mindenkinek, akihez közünk van. Ha ez elég is lenne a boldogsághoz, az éléshez nem. A mindennapihoz. Amikor szüksége van az embernek benzinre, kenyérre és macipástétomra. Egyszóval pénzre, amivel ezeket megveheti.
Nem csoda, hogy a mondandóm nyomokban kiábrándultságot tartalmaz, hiszen az elmúlt év sem volt sokkal jobb gazdasági szempontból, mint a többi. Harminc éve hitegetnek, harminc éve várom, hogy jobbra fordul az országban élők sorsa. Harminc éve lopják az országot, és mi, kisemberek semmit nem tehetünk. Nagyon sokan még mindig minimálbéren tengődnek, épp csak a költségek kifizetésére futja és némi ételre a túléléshez. A bátrak mind elmentek, harminc év alatt alig akadt, aki visszajött és adott volna még egy esélyt a szülőföldnek. Akiket még ideköt valami vékony fonál, karácsonykor hazajönnek, maradnak néhány napot, de már nem érzik itthon jól magukat. Kevés lett az anyaföld, nem mutat egyebet, csak szobrokat és kopjafákat. Harminc éve egyebet se csinálunk, csak emlékezünk.
A múltban élünk. Ez sokunknak természetes, erre tanítottak, erre neveltek bennünket. A jövőbe vezető utat pedig senki nem mutatta meg, és sajnos, az emlékezésből még mindig nem lehet megélni.
Testvéreink ünnepek után visszamennek, mi meg maradunk itt a nagybetűs szülőföldön, büszkén, felemelt fővel és vigyázzuk identitásunkat, őrizzük hagyományainkat. Mert köt a rög és a rögeszme.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek