Rock és tudomány

Hangulatos ismeretterjesztés

594

Ritka hangulatosra sikerült a Márton Áron Tehetséggondozó központ és Nagy Péter tudományos-zenés előadása tegnap este a Csíki Moziban, amelyből többek közt megtudhattuk, a Beatles lemez kiadója nem járult hozzá, hogy a földönkívüliek szerzői jogdíj fizetése nélkül hallgathassák a Here comes the sun című George Harrison-szerzeményt.

Fotó: László F. Csaba

Meg lehet találni a közös nevezőt a tudomány és a zene között – jelentette ki az előadás kezdetén Nagy Péter. A végén maga az előadás bizonyította, hogy valóban. Egyébként azzal kezdte, hogy az 1977-ben a világűr felfedezésére küldött Voyager űrszondák oldalára egy-egy – az emberiség kulturális és tudományos eredményeit röviden bemutató – bakelitlemezt is helyeztek rajta Jimmy Carter, az Amerikai Egyesült Államok elnökének rövid üzenetével. A tudósok tervezték, hogy a Beatles Here comes the sun (Itt jön a nap) című dalát is felveszik a lemezre, azonban a Beatles hanglemez kiadója, az EMI nem járult ehhez hozzá. Végül mégis „felcsempészték” a tudósok a lemezre George Harrison szerzeményét. Így értelemszerűen ez a dal hangzott el elsőként a csíkszeredai moziban is.
Nagy Péter a dalok között többek közt beszélt az Appolo–8-as küldetésről, az első Holdra szállásról, valamint arról is, hogy mennyire jelentenek veszélyt a Földhöz közel elhaladó kisbolygók. Mint kiderült, jelenleg ez a veszély nem számottevő, azonban a tudósok egyelőre csak előrejelezni tudják, hogyha egy kisbolygó veszélyesen közel haladna el bolygónkhoz, ellenben az ütközés elkerülésére még nincs tudományos módszer. A Bruce Willis-filmekben látott megoldás nagy valószínűséggel nem működne. Szintén közös kapcsolódási pontot jelent a tudomány és a zene között Brian May, a legendás Queen együttes gitárosának személye, akiről csak kevesen tudják, hogy doktorált asztrofizikából. Végül pedig szó esett a farmernadrág történetéről is, amely egyszerre vált világdivattá és a lázadás jelképévé a kommunista országokban, amíg le nem omlott a berlini fal. Az utolsó dal így stílszerűen a Pink Floyd A fal című albumjának legközismerebb darabja, az Another brick in the wall (Egy újabb tégla a falban) volt.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek