RMDSZ: Klaus Johannis ma ismét előhúzta a magyar kártyát

134

Múlt heti elfogadhatatlan nyilatkozatát egy újabb elfogadhatatlan nyilatkozattal próbálta megindokolni ma Klaus Johannis államfő véli az RMDSZ.

Fotó: HN-archív

Ma esti állásfoglalásában a szövetség leszögezi, Klaus Johannis “ismét előhúzta a magyar kártyát.”
– Az RMDSZ a magyar közösség anyanyelvhasználatának megerősítéséért és kibővítéséért küzd immár 30 éve folyamatosan. Nincs semmi különös ebben! Nem az utcán küzdünk, hanem a parlamentben. De nem annak sötét szobáiban, ahogyan azt az államelnök állítja, hanem a plénum előtt, mindig alkotmányosan – fogalmaznak.

Az állásfoglalásban rámutatnak, a “kisebbségi szempontból példaértékű Romániában” az államelnök tulajdonképpen azt nehezményezi, hogy a 2001 óta érvényben levő jogok megerősítését, és a magyar közösségi szimbólumok büntetlen használatát kérik.

“Ezt kértük 2018-ban, amikor az új közigazgatási törvénykönyvbe javaslatunkra bekerült, hogy a kisebbségek korábban szerzett anyanyelvhasználati jogai utólag nem korlátozhatók. Az új törvénykönyv rögzítette, hogy ezután ott is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot, ha így dönt az önkormányzat. A törvénykönyvet a parlament 2018. július 9-én megszavazta, de a PNL és az államelnök, Klaus Johannis is megtámadta az alkotmánybíróságon. Rá egy évre, 2019. július 3-án sürgősségi kormányrendelettel fogadta el a Dăncilă-kormány a PSD által kidolgozott új közigazgatási törvénykönyvet. Mivel ez számos ponton csorbította a magyar közösség megszerzett jogait, mi módosító javaslatot nyújtottunk be, de ezt a szenátus meg sem vitatta” – idézi fel az alakulat.

Hozzáteszik, a szélesebb körű anyanyelvhasználatért és a közösségi szimbólumok büntetlen használatáért nyújtotta be az RMDSZ 2019. október 28-án saját közigazgatási törvénykönyv-tervezetét, amely tartalmazta azokat a javaslatokat, amelyeket a parlament egyszer már elfogadott.

– Ezt a törvénytervezetet fogadta el 2020. április 8-án hallgatólagosan a szenátus, ez ellen szólalt ma fel az államelnök. Miért baj az, ha azt kérjük, hogy a kórház vagy a polgármesteri hivatal mellett a rendőrségen is lehessen magyarul beszélni ott, ahol 20 százalék a kisebbség aránya? Bukovina zászlaját fel lehet vonni, de a székely zászló használatáért büntetés jár? – áll még a közleményben.

HN-információ/Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.