Riga mesterművei

Glóbusszal a vállamon 18.

367

Milyen a szovjet hifitorony? Sokol rádió egy hokedlin! – ez a vicc járta a 80-as években. A tréfa a Baltikumban jutott eszembe, pontosabban a lett fővárosban.
2013-ban a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége Rigában tartotta éves összejövetelét. A rendezvényre sietve egy markáns, állomásszerű épületre lettem figyelmes, lerobbant állapotában is sugárzott valami bájt. Egy idősebb embertől angolul próbálkoztam megtudni funkcióját, aki készségesen felvilágosított: ez az Állami Elektronikai Gyár. Majd mérsékelt érdeklődésemet látva hozzátette, itt készítették a Sokol rádiót. Ekkor már felcsillanó szememre egy másik, jóval rosszabb állapotban lévő telepre mutatott a távolban, A Vörös Csillag motorgyárban pedig a Riga mopedet gyártották.

A legendás Riga motorkerékpár

Időutazásba cseppentettek be e szavak. Mindkét termék fiatalkoromat idézte. A Sokol rádió keresett vevőkészülék volt, bőrtokjában elnyűhetetlennek bizonyult, s ha az ember véletlenül földhöz vágta, kutya baja se lett. Apósom a kertben tüsténkedve hallgatta, anyósom pedig vasárnap délelőttönként a bécsi misére hangolta a keresőt. Ha elromlott, egy kis rázás orvosolta a problémát. A kis zsebrádió utáni nosztalgia azóta sem csökkent, az internetet böngészve a gyűjtők között egy-egy jó állapotban lévő példánya szép pénzért cserél gazdát. Érdekes, az 1919-ben alapított gyár más termékeit is forgalmazták Magyarországon és a KGST országaiban (Rossija, Baltika), de a Sokol népszerűségét egyik sem érte el. A rendszerváltás elsöpörte a hatalmas gyárat, s a szebb napokat látott épület régi megkopott pompájában várja a csodát.

Rigai gyárépület

A Riga moped szintén emblematikus darabja volt az akkori életnek, jóllehet a Simson a Komar mopedek vagy az ukrán Verhovina jelentett neki konkurenciát. Nos, a hiánygazdaságban annak örült az ember, amihez hozzájutott, a piacgazdaság inkább a használtjármű-kereskedelemben működött reálisan. Budapesten, a Zichy Jenő utcában működik egy patinás motorszerelő műhely, s e cikket írva szóba elegyedtem a tulajdonosával. Milyen is volt a Riga robogó? Egyetlen szóval mondta meg, ami viszont nem bírja el a nyomdafestéket. Viszont a nosztalgia legyőzte a minőséget, kis hazánkban 2013-ban Riga Motoros Klub alakult, a szervezet találkozókat rendez, s segít az alkatrészek beszerzésében is, amire a már említett szerelő szerint jelentős igény mutatkozik. A tagok lelkesedését egy „Rigával Rigába” elnevezésű akció szervezése is kifejezi. Nagy kihívás, nem vagyok műszaki zseni, de szerintem addig szerencsés, amíg csak tervezik…

Csermák Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek