Riadalmat keltett és kárt okozott – Levonult az ár Udvarhelyszéken is

64

Szántók, udvarok, utak, utcák kerültek víz alá, pallókat, hidakat sodort el vagy rongált meg a keddi árvíz Udvarhelyszéken. A Nagy-Küküllő és a Nagy-Homoród is kilépett a medréből, volt, ahol csak riadalmat keltett, volt, ahol jelentős kárt is okozott a hirtelen jött áradás.

Bögöz községet és a hozzá tartozó Agyagfalvát, Székelymagyarost és Mátis­falvát nem kímélte a kedd esti áradás. A bögözi polgármesteri hivatal közölte: az anyaközségben éjfélkor volt a legmagasabb a vízállás, a Székelyudvarhely felőli bejáratnál a hordalék elzárta az utat, amit éjjel egy órakor a Bögözi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tett szabaddá. A víz több ház pincéjébe is befolyt, szerdán reggel a Székelykeresztúr felőli kijárattól Agyagfalváig még víz alatt voltak a szántóföldek. Székelymagyaroson is kiöntött a Nagy-Küküllő, tegnap az iskolásokat Bartos Miklós tanácsos traktorral szállította a falu határában várakozó iskolabuszhoz, mert az úttesten átfolyó vízen személygépkocsival, iskolabusszal kockázatos volt átkelni. Agyagfalván a Patak utcát árasztotta el, de reggelre visszahúzódott medrébe a Kecskés-patak, az eldugult átfolyó miatt a dombon fekvő Mátisfalván is térdig jártak a vízben, és Vágásban is gondot okozott az áradás.
Szentegyházán egyetlen ház pincéjébe folyt be a víz, illetve kerteket árasztott el. Farkaslaka községben, köszönhetően az árvízvédelmi intézkedéseknek, nem okozott jelentős kárt az áradás, a határárkokból kiömlő víz mezei utakat mosott el, megrongált egy hídpillért és egy-két ház pincéjéből is ki kellett szivattyúzni a megemelkedett talajvizet. A medertakarításhoz már tegnap hozzáfogtak, a kárfelmérés még folyamatban van – tájékoztatott Kovács Lehel polgármester.
Pincék teltek meg talajvízzel és szántókat, mezőgazdasági területeket borított be a víz Homoródalmáson és Lövétén. Kányád községet nem érintette az árvíz, egyedüli gondot az jelentett, hogy – támfal híján – az esővíz bemosta a földet a Kányád és Miklósfalva között átvezető 137A megyei útra. Megnőtt és kiöntött a Súgó-patak, tönkretett egy hidat Felsősófalván. Az átkelőt már tegnap teljesen kicserélték egy tartósabbra, közölte Bokor Sándor paradji polgármester. Már kedden délután volt dolga a máréfalvi Forrás Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek: a Máréfalvi-patakban két támfal beszakadt, egy háztartás udvara megtelt iszappal és több mezőgazdasági területből is „leszakított” a víz – közölte a község elöljárója, Kovács Imre.
Nagygalambfalván egy mezei úton átvezető híd alól mosta ki a töltést a víz. Az Oklánd községhez tartozó Újfalu határában tetemes mennyiségű hordalék gyűlt össze, Karácsonyfalván egy útszakaszt mosott el a hegyről lezúduló esővíz, illetve beszakadt az út a Vargyas felé vezető131-es megyei úton – számolt be lapunknak Cseke Miklós polgármester.
Tegnap a községbeli önkéntes tűzoltók még szivattyúzták a la­kóházak pincéit és állt a víz a szán­tóterületeken, a Városfalvát Ho­mo­ródszentpéterrel összekötő út kb. 200 méteres szakaszán is – Homo­ródszentmárton községben a megáradt Nagy-Homoród okozott gondot. A medréből kilépő folyóvíz körülbelül 10 kilométer megyei és községi utat, utcát árasztott el, négy pallót rongált meg, háztartásokat, udvarokat, pincéket és mezőgazdasági területeket árasztott el, kisebb gyalogátkelőket sodort magával Abásfalván, Homoródszentpá­lon, Homoródszentpéteren, Városfalván, és árvíz volt Lókodban is.
– Még nem mértük fel az anyagi kárt, reméljük, hogy a víz a földekről hamar „lefut”, nem tesz kárt a vetésben – bizakodott Jakab Attila polgármester.
Székelyudvarhelyen a Malom utcai gyalogos fahíd három tartóoszlopát rongálta meg a megáradt Nagy-Küküllő. Az átkelőt kedden este lezárták, egyelőre nem is szabadítják fel. A körülbelül 42 ezer lejre becsült kárt a polgármesteri hivatal jelentette a katasztrófavédelmi felügyelőségnek.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 15-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek