Részvételi költségvetés Székelyudvarhelyen

235

A lakosok is beleszólhatnak ezentúl a város fejlesztésébe, a költségvetés egy százaléka áll a polgárok ötleteinek megvalósítására. Június 9-én indul a program, augusztus 20-ig lehet megtervezni, feltölteni az elképzeléseket, majd egy bizottság dönt azokról, amelyeket a jövő évben kiviteleznek majd.

Két gyűlés egymás után. Munkában az udvarhelyi önkormányzat Fotó: Lőrincz Csaba

Székelyföldön úttörőként valósul meg a részvételi költségvetés Székelyudvarhelyen. Jakab Attila városmenedzser mutatta be a múlt hónap utolsó napján tartott tanácsülésen azt az internetes platformot, amely már majdnem készen áll arra, hogy a lakosok feltölthessék javaslataikat a városfejlesztéssel kapcsolatosan. A költségvetés egy százalékát, 600 ezer lejt különítettek el erre a célra, és a következő témakörökben lehet ötleteket megfogalmazni: járdák, zöldövezetek, közlekedés és közlekedésbiztonság, közterek világítása, bútorzata, oktatás és kultúra, „intelligens város” projektek. A héten nyilvánossá válik az internetes felület, illetve applikáció, ahová a nyár folyamán érkezhetnek a javaslatok. Az elképzeléseket augusztus 20. után összesítik, majd az elbíráló bizottság dönt azokról, amelyekre pénzt fordít jövőben a városvezetés. Témakörönként legtöbb egy projektet valósítanak meg – hangzott el a tanácsülésen. A tervezet elnyerte az önkormányzati testület támogatását, mindössze az elbíráló bizottság összetétele vezetett vitához. Az RMDSZ-frakció Lőrincz Zsuzsannát, az Artera Alapítvány vezetőjét szerette volna delegálni, de ezt a koalíciósok nem fogadták el. Még a tanácsülésen is lehetett volna változtatni, Ványolós István szövetségi tanácsos meg is jegyezte: Merjünk nagyobbak lenni! Ez nem történt meg, a bizottságot Bíró Jolán, Szarvas Zsuzsanna önkormányzati képviselők és Orbán Árpád alpolgármester alkotja.

Rendkívüli ülés a rendes után
A Tompa László Iskola bővítésére, a városi minifocipálya, sétatéri játszótér és környékének modernizálására nyújt be pályázatot Székelyudvarhely. Rendkívüli tanácsülésen döntöttek a múlt csütörtökön a két projekt beavatkozási-engedélyezési dokumentációjáról az önkormányzati képviselők. A Regionális Operatív Program kiírásaira jelentkezik a város, a pályázatoknál a leadási sorrend is számít, ezért volt szükség a rendkívüli ülés összehívására. A Tompa László Általános Iskola bővítésére és korszerűsítésére benyújtott pályázat összértéke 4 248 000 lej, míg a minifocipálya, sétatéri játszótér rendezésére, illetve a Művelődési Ház fejlesztésére 5 313 000 lejt hívna le a székelyudvarhelyi önkormányzat. A képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a határozattervezeteket.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek