Részt vesznek az idősek segítésében is

Országos szinten elismert az önkéntes tűzoltók hatékony és jól szervezett munkája

278

A Hargita megyében működő önkéntes tűzoltók közössége nemcsak segítőkészség, tenni akarás és önfeláldozás terén mutat példát, hatékony munkájukkal sokak elismerését kivívták. Tegnap, Szent Flórián napján jókívánságokkal köszöntötték egymást a hivatásos és önkéntes tűzoltók.

Versenyeken is összemérik felkészültségüket a tűzoltócsapatok tagjai                                     Fotók: Hamar Attila

Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke szerint a tűzoltók ünnepnapokkor is munkával ünnepelnek, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok, illetve az egyesületek önkéntes tűzoltóságai 24 órából 24 órát helytállnak.
– Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje napján köszöntjük, üdvözöljük egymást a kollégákkal és átadjuk jókívánságainkat a magyarországi hivatásos és önkormányzati tűzoltóknak is, akikkel folyamatos kapcsolatban vagyunk. Sokan hívtak telefonon Vas megyéből, a Magyar Tűzoltó Szövetségtől, a Budapesti Tűzoltó Szövetségtől, és üdvözöltük egymást – mondta el megkeresésünkre Albert Csaba elnök.

Megyeszinten megszervezték a segítségnyújtást
A szakmai egyesület vezetője arról is beszélt, hogy az önkormányzati tűzoltóságok a vírushelyzet miatt egy rendelet alapján a megyei hivatásos parancsnokság fennhatósága alá kerültek. A belügyminisztériumi rendelet szerint 24-ből 24 órát a megyei hivatásos parancsnokságok parancsa alatt állnak, mindamellett az önkormányzatok keretén belül is működnek, és kiveszik a részüket a munkából. A hagyományos tevékenységek – balesetelhárítások, tűzesetek vagy más hagyományos helyzetek kezelése – mellett a megyei tűzoltó-egyesületen keresztül megyeszinten megszervezték a humanitárius segítségnyújtást. Minden településen a tűzoltósá­gok folyamatos készültségben vannak, vállalták, hogy bárminemű segítségkérést teljesítenek, legyen szó bevásárlásról vagy orvoshoz való szállításról.
– Minden tűzoltóságtól két-három embert választottunk ki, és ők megkülönböztető öntapadós matricát kaptak, amelyet a szolgálati autójukra ragasztottak, emellé az egyesület kiadott egy igazolást, hogy akinek az autóján ilyen matrica látható, az küldetésben van, és a hatóságok segítsék a munkáját. Jó ötletnek bizonyult, pozitív visszajelzések jöttek az egész megyéből, a rendőrök, csendőrök azonnal látják, hogy a tűzoltó épp küldetést teljesít, és nem akadályozzák a munkáját – mondja Albert Csaba.
Mindezek mellett az önkormányzati tűzoltóságok részt vesznek a települések utcáinak fertőtlenítésében is, például Bö­göz­ben, Székely­keresztúron, Ho­mo­ród­szent­mártonban, Pa­raj­don, Ko­rondon, Csíkszent­do­mo­koson, Gyer­gyó­al­faluban, Cso­ma­faván, Szár­hegyen stb. heti egy alkalommal a megszokott útvonalakon végigmennek és fertőtlenítési munkákat végeznek. A hiányos védőfelszerelést az egyesület pótolta: szemüvegeket, maszkokat, kesztyűket, illetve fertőtlenítőszereket is vásárolt a tűzoltóknak.
Hargita megye minden községében megszervezték az elmúlt években az önkéntes tűzoltóságokat, az új szabályzat szerint három kategóriás önkéntes tűzoltóság van: V1, V2 és V3. Az egyesület vezetője büszke rá, hogy évről évre egyre szaporodnak és fejlődnek az alakulatok.

Nemzetközi tűzoltófesztiválra készülnek
A szakmai egyesület vezetői áprilisra négynapos képzést terveztek Szentegyházán, magyarországi szakembereket is meghívtak, ám a tilalom miatt elhalasztották.
Szintén szeptemberre tervezték az udvarhelyszéki Szent Flórián Vándorkupa versenyt is, illetve a megyei tanács támogatásával egy nemzetközi tűzoltófesztivált is szeretnének szervezni Székelyudvarhelyen a városi park és a sportcsarnok környékén. A szervezők bíznak abban, hogy sikerül ezeket a rendezvényeket megtartani.

Tarlóégetés csak felügyelet mellett
A szakember szerint nem ajánlott a nagy terjedelmű tarlóégetés, viszont kisebb takarítás, szemétégetés a mezőn vagy a veteményeskertben ellenőrzött körülmények között nem tilos.
– Sajnos legtöbb esetben nem így történik, hanem meggyújtják a legelőt és otthagyják felügyelet nélkül. Az emberekben tudatosítani kellene a felelősségteljesebb hozzáállást – véli Albert Csaba, aki azt is közölte, hogy az egyesület nemrég egy hőkamerával ellátott professzionális drónt szerzett be, ami a falakon is átlát.
Éjjel is képes észrevenni az épületben bajbajutottakat, reflektorával rossz látási viszonyok között is segíti a tűzoltók munkáját. Ez a drón a tűzoltók segítségét szolgálja tűz, áradások vagy egyéb katasztrófahelyzetek megoldása közben.

Országos elismerés
Fontos, hatékony, operatív és a közösség javát szolgáló munkát végeznek megyénk önkormányzati és önkéntes tűzoltócsapatai. Hamar Attila, a kászonaltízi önkéntes tűzoltók parancsnoka vallja: országszinten a megyében működő tűzoltócsapatok rendelkeznek a legkorszerűbb eszköztárral, felkészültek és a leghatékonyabb munkát végzik. A kászonaltízi önkéntes tűzoltóegység 31 tagból áll, amelybe 5 próbaidős személy is beletartozik. A parancsnok lapunknak elmondta: az újoncok felkészülési ideje 3–6 hónap, ezalatt több bevetésen, edzésen, gyűlésen és felkészítőn is részt vesznek, hogy felnőjenek a felelősségteljes feladathoz és elsajátíthassák a tűz oltáshoz szükséges tudnivalókat. Az önkéntes tűzoltóság jól felszerelt eszköztárral rendelkezik, az Alcsíki Kistérségi Fejlesztési Program támogatása fedezte a tavaly vásárolt gyors beavatkozású tűzoltóautót. Mindemellett a község svájci testvértelepülése is ajándékozott számukra egy jól felszerelt, 1000 literes tartállyal ellátott tűzoltójárművet, illetve a megyei tanács támogatásából szekrényeket, új díszruhákat, munkaruhákat és felszereléseket vásároltak. A tűzoltóság székhelyét az önkormányzat biztosítja, ahonnan a riasztástól számított 7–13 percen belül elindulnak a bevetés helyszínére az önkéntes tűzoltócsapat tagjai.
– A lakosság legtöbb esetben a 112-es segélyhívószámot tárcsázza tűz esetén – közölte Hamar Attila –, illetve a polgármesterhez, alpolgármesterhez és hozzám is érkeznek segélykérések.
Mint megtudtuk: a tűzoltócsapat jól kidolgozott stratégia szerint működik, mindenki tudja, hogy mi a feladata, mind a sofőrök, kiszolgálók, pumpakezelők, mind a tömlőkezelők.
– Idén leggyakoribbak a tarlótüzek voltak, ezek gyorsan terjednek és az erdőt is sok esetben veszélyeztetik, ezért nagyon fontos hatékonyan és szervezetten oltani a tüzet – nyomatékosította Hamar Attila.
Hozzátette: a koronavírus okozta helyzet nem változtatta munkájuk hatékonyságát, mivel védőfelszerelésben dolgoznak, kötelező a sisak, maszk, kesztyű és védőruha használata minden bevetéskor. A tűzoltóparancsnok hangsúlyozta: számára a legfontosabb segíteni az embereken a bajban, összefogni a tűzoltócsapatot és lelkesedésével, elkötelezettségével annak élén járni.

Versenyeken is összemérik felkészültségüket a tűzoltócsapatok tagjai

Az elkötelezettség és segíteni akarás a legfontosabb
Máté Levente a csíkszent­do­mokosi önkéntes tűzoltók parancsnoka is osztozik a véleményben, miszerint az elkötelezettség, a segíteni akarás és a felkészültség a legfontosabb ebben a szakmában. Elmondta: bár a vírushelyzet miatt elmaradnak a havi gyűlések, az újoncok képzése így sem halasztódik, egyenként foglalkoznak velük, különös figyelmet fordítva arra, hogy megismerjék az eszközök helyes használatát.
– Az avarégetések a leggyakoribbak ebben az évben, két olyan éles helyzet is volt, amikor a tűz kis híján átterjedt az erdőre – mutatott rá Máté Levente.
Jelenleg három szerkocsi áll a tűzoltócsapat rendelkezésére, ebből kettő 5000 literes tartállyal van felszerelve, illetve a legkorszerűbb eszközökkel. A járműveket a közbirtokosság és a Felcsíki Kistérségi Fejlesztési Program támogatásából vásárolták. Ezenfelül egy harmadik autó is használatba vehető szükség esetén, ez 1995 óta szolgálja a tűzoltóság munkáját. A parancsnok elmondta: 26 éve tartozik a csíkszentdomokosi tűzoltócsapathoz, középiskolás korától már önkéntesként szolgálta a közösséget, 5 éve pedig parancsnokként vezeti a tűzoltóegység munkáját. Kiemelte: jelen helyzetben egységük folyamatos készenléti állapotban van, a lakosság bármilyen problémával fordulhat hozzájuk, illetve felváltva részt vesznek az önkormányzat időseket segítő szolgálatában is.

Barabás Emőke
Nagyálmos Ildikó

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.