2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Részegh Botond díjazott könyvei

Nem kell Bukarestig mennünk, csak a csíkszeredai Új Kriterion Galériáig, ha kíváncsiak vagyunk arra a két, Részegh Botond által illusztrált művészkönyvre, amelyekért nemrégiben a csíkszeredai képzőművészt II. díjjal jutalmazták a Bukarestben zajló I. Bibliofil és Könyvtárgy Biennálé nemzetközi művészkönyv-pályázatán.

Kávéfejek

A Bukarestben zajló I. Bib­liofil és Könyvtárgy Bien­nálé II. díját nyerte el Részegh Botond csíkszeredai grafikusművész a Markó–Részegh: Passiójáték, valamint Kányádi Sándor: Halottak napja Bécsben című könyvkülönlegességekkel. Amint azt Részegh Botondtól megtudtuk, az általa illusztrált Kányádi-könyv ritkasága miatt is értékes: mindössze 70 számozott példányban készült, a soproni Vincze László vezette Vinczemill papírmerítő és könyvkötő műhely különleges produktuma. Kézzel kötött, és anyaga kétezer éves technikával készített időálló, savmentes papír.
A Petőfi utcai galériában megtekinthető második kötet a kávéval, rizspapírra készült rajzokat tartalmazó, Passiójáték című kiadvány, amely úgy jött létre, hogy a kávéval való nyomhagyást kísérletezve kávéfoltokból alakította ki bizonytalan körvonalú, egymást átható rétegek sorából összeálló brutális, jelzésszerű fejformáit, amelyek – a Kávéfejek-sorozatot nemrégiben kiállító budapesti Várfok Galéria jellemzésében – „külön személyiségekként vagy lelkiállapotok tanulmányrajzai­ként állnak a rizspapír fehér háttere előtt”. A sorozat ihletésére pedig Markó Béla költő írt szonettkoszorút, és ebből „négykezes” könyv született 2015-ben: a Bookart Kiadó kötete, bibliofil – azaz gyűjtőknek készült – kiadásban is.
A bukaresti Biennálé nemzetközi kiállítása keretében mintegy 200 pályamű közül választotta ki a bukaresti szakzsűri e két művészkönyvet és jutalmazta az 500 eurós pénzdíjjal járó II. helyezéssel.
Amint azt a szervezők által közzétett névsorból kiderült, Részegh Botond az egyetlen romániai magyar díjazottja a rendezvénynek, a pályázatra egyébként külföldről Magyarországról, az Amerikai Egyesült Államokból, Egyiptomból, Libanonból, Jordániából, Japánból, Moldáviából, Angliából érkeztek pályamunkák. Ugyan a könyveket a fővárosban, az Irodalmi Múzeumban állították ki, a nagy érdeklődésre való tekintettel a szerző saját példányait a nagyközönség rendelkezésére bocsátja a csíkszeredai Új Kriterion Galériában, Ferencz S. Apor kiállítása mellett. A galéria ingyenesen látogatható keddtől péntekig 13–17 óra között, szombaton 10–14 között.
Részegh Botond a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem kép­gra­fika szakán végzett, majd 2004–2008 között a budapesti Kép­ző­művészeti Egyetem doktori iskolájába járt, és 2011-től a csíkszeredai kortárs galéria művészeti vezetője is.

Gergely Edit

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb