Részben újraindul a tevékenység a megyei kórház járóbetegrendelőiben

Felhívás a további elővigyázatosságra

A csíkszeredai megyei kórház. Elkelne még pár szakorvos fotó: László F. Csaba
704

 

 

2020. május 18-tól elkezdődnek ismét a vizsgálatok a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó járóbetegrendelőkben, a működési kapacitás ötven százalékával. A vizsgálatokat csakis előzetes előjegyzés alapján végzik, a kapunál pedig továbbra is működik a triázs.

Részben újrakezdik a tevékenységüket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban működő járóbetegrendelők: ismét biztosítják járóbetegellátást azon esetek ellátásra is, amelyek nem minősülnek sürgősségi esetnek. A rendelőkben a tevékenységet az idén februári esetek ötven százalékára korlátozták, az előjegyzéseket úgy végzik, hogy a tevékenység ezt az arányt ne haladja meg.

Ugyanakkor a betegek és a személyzet védelme érdekében további megelőző intézkedések maradnak, illetve lépnek életbe.

A járóbetegrendelőkben a vizsgálatokat csak előjegyzés alapján végzik. Előjegyzést telefonon (a 0372 661 291-es telefonszámon) vagy online, a kórház honlapján (www.korhaz.ro) lehet igényelni.

Folytatódik a kórház udvarára belépők betegosztályozása: ki kell tölteni mindenki számára a triázs-űrlapot, testhőmérsékletet mérnek és védőmaszkot osztanak a kapunál lévő sátornál. Ugyanakkor onnan irányítják a megfelelő helyszínekre a betegeket.

A betegek bejárását a rendelőkbe egy erre kirendelt személy irányítja, az előzetes előjegyzések alapján. A rendelőben egyszerre csak egy személy tartózkodhat, a rendelő előtt pedig csak egy személy várakozhat. A többi pácienst arra kérik, hogy az udvaron várakozzanak. Kivételt képeznek azok, akiknek szükségük van hozzátartozó segítségére, például szülő nők, várandósok, gyerekek vagy sérült személyek.

Arra kérik ugyanakkor a pácienseket, hogy az előjegyzés idejét tartsák be és amennyiben lehetséges, egyedül érkezzenek. A bejarátoknál fertőtlenítőszeres adagolókat helyeztek el, be- és kimenetelkor is használni kell őket, fertőtlenítsék a kezüket.

Ugyanakkor felhívják a betegek figyelmét, hogy szeptember 30-ig továbbra is lehet távolról nyújtani a szakorvosi szolgáltatásokat, a modern kommunikációs eszközök igénybevételével. Amennyiben erre mód van, például receptek felújítása céljából, részesítsék előnyben ezt a lehetőséget.

Május 18-tól ismét elkezdődik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a krónikus betegek programált beutalása, a februári tevékenység húsz százalékára korlátozva. Továbbra is érvényben marad ugyanakkor a látogatási tilalom.

Május 15-én délben 9 koronavírus-fertőzött beteget kezeltek a csíkszeredai kórház erre kijelölt osztályán.

– Egyik napról a másikra megsokszorozódott a Covid-19 betegek száma. Kérjük a lakosságot, továbbra is tartsák be a megelőzési szabályokat. Nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra ebben az időszakban, tartsuk be a biztonsági előírásokat. A felelősség most még nagyobb, mint korábban, vigyáznunk kell magunkra, de a közösség többi tagjára is – hangsúlyozta ki Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.