Részben a csatornából származik a borvíz

Botrány Szejkefürdőn

747

Megdöbbentő felfedezést tett a székelyudvarhelyi vizes közműhálózatok működtetését, karbantartását, valamint a szolgáltatást is átvevő Farvíz Rt.: a szejkei borvíz valós forrása a szombatfalvi városrészen van, és a szennyvízcsatorna csőrepedésének „jóvoltából” a vezetéken felfelé bu­zogva tör ki Szejkén. Ezzel magyarázható a benne kimutatott nagy arányú fekália, valamint elrettentő szaga is.

A szejkefürdői borvízről az utóbbi években egyre-másra derül ki, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas a vize: több laboratóriumban is kimutatták, hogy ez bizony nem fingos borvíz, hanem egyenesen kakás. Mindeddig úgy tudtuk, hogy a környékbeli épületekből és a közelben legelő állatoktól származik a fekália, de a rendkívül magas baktérium­jelenlétet a kutatók sem tudták alátámasztani. Néhány ottlakótól székletvizsgálatot is elrendeltek, hogy megpróbáljanak nyomára bukkanni, honnan származhat ilyen sok ürülékfoszlány. A legmerészebb szakemberek a víz szagát is összefüggésbe hozták mindezzel.
A Farvíz Rt. tegnapi felfedezése azonban minden elképzelést felülmúlt, a prefektus azonnali közegészségügyi felmérést rendelt el és karantén elrendelését helyezte kilátásba.
– Az Ugron Gábor utca térségében hibaelhárítást hajtottunk végre, amikor észrevettük, hogy a szennyvízcsatornán kétujjnyi rés tátong, mégsem kifelé folyik belőle a szennyvíz, hanem alulról felfelé tör és a csőbe hatol a borvíz. Azonnal hajót hajtogattunk vízálló papírból, a réshez helyzetük, és a legnagyobb megdöbbenésünkre a hajócska 10 perccel később felbuzogott a szejkefürdői borvízforrásból – nyilatkozta lapunknak Szőke Barna, a Farvíz Rt. székelyudvarhelyi területi kirendeltségének vezetője. – Az éppen a szombatfalvi szennyvízvezeték alatt található forrás vize enyhén fémes, nagyon jó ízű, átlagos szagú. Szejkén viszont már annyira büdös a vize, hogy csak a helyiek fogyasztják és csupán a kalandvágyó turisták merik megkóstolni. Mindez aggodalomra ad okot – tette hozzá.
Az udvarhelyi városi tanács holnap rendkívüli ülésen arról dönt, hogy a városkassza tartalékalapjából környezetbarát mosóporok és mosogatószerek vásárlására alkalmas utalványt biztosítsanak a szombatfalviaknak, hogy minél kevesebb kemikália jusson a szejkei borvízbe. Heves vita várható: az RMDSZ felfüggesztené a csatornaszolgáltatást, a nemzeti oldal viszont úgy ítéli meg, hogy ha eddig sem okozott tragédiát, akkor a székely ürülékkel való vegyülés nem lehet annyira káros, elég csupán a kemikáliákra figyelni.
Egybehangzó lapértesülések sze­rint Korondon is ijedtséget okozott a szejkei eset: az ottani orrfacsaró borvízről is kiderülhetnek nem várt eredmények, ezért a helyi önkormányzat arra inti a lakosságot, hogy amíg átfogó vizsgálatokat nem végeznek, addig csak környezetbarát légyfogónak, valamint pofátlan turisták távoltartásának céljából használják a felszegi borvizet.

Szerkesztette: Kopacz Hazug Imre
Illusztrációk: Para Pista
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek