2021, január 17, vasárnap.

Restaurálják a székelyszentléleki templomot

A 30 méter magas tornyot már körbeállványozták, a födém bádoglemezeit cserélik és leverik a régi vakolatot a műemlék templom faláról.

Állványzat hirdeti az időszerű javítást. Ennél többet is terveznek
Állványzat hirdeti az időszerű javítást. Ennél többet is terveznek

A Farkaslaka községhez tartozó székelyszentléleki római katolikus műemlék templom tornyának felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma
6 750 000 forinttal (mintegy 96 000 lejjel), Hargita Megye Tanácsa 50 000 lejjel támogatja. A pénz a torony és a tető megjavítására elegendő. A restaurálást két hete kezdték el, jelenleg a torony bádogtetejét cserélik ki, és ha szükséges, akkor a faszerkezetet is kijavítják, tudatta Benedek Sándor plébános. A templomon utoljára 1997–98-ban végeztek javításokat. A mostani restaurálás teljes körű lesz, legalábbis a plébános azt reméli, hogy lesz pénz a templom körül a vízelvezetésre, a falak újravakolására, a régi kerítés kicserélésére, és a belső tér szakszerű helyreállítása is.
– A híveink is az ügy mellé álltak, s ahogy segít a Jóisten, ahogy pénzt kapunk, folytatjuk a munkálatokat – bizakodott a plébános. A pápai tizedjegyzékben először 1333-ban említett templom teljes felújításához több mint 1,4 millió lejre lenne szükség.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb