Rengeteg fát döntött ki a vihar Varságon: Hatalmas kár érte a közbirtokosságokat

13

Székelyvarságon a néhány napja átvonuló orkánerejű szélvihar hatalmas károkat hagyott maga után. Egyelőre még nehéz megsaccolni, de jókora veszteség érte a székelyvarsági közbirtokosságokat: 100-200 ezer köbméter fát döntött ki, tört össze a vihar.

Jelenleg azon dolgoznak a közbirtokosságok, hogy szabaddá tegyék az utakat, amin feljuthatnak az erdőig, s csak akkor lehet majd megsaccolni a kidöntött fák mennyiségét – mondta kérdésünkre Tamás Ernő polgármester. Mindenestre 100-200 ezer köbméter fáról lehet szó, amelyek közbirtokossági tulajdonban vannak. Székelyvarságon a varsági, oroszhegyi, zetelaki, szentléleki és bogárfalvi közbirtokosságoknak van erdejük.
– A közbirtokosságoknak – bár kevés a munkaerő – minél hamarabb hozzá kell fogniuk a kitermeléshez, mert tavasszal a bogártámadáskor még nagyobb baj lehet. A fa ára jelenleg eléggé alacsony, tulajdonítható ez a külföldről behozott tűzifának, tehát probléma lesz, amikor fél árban kell értékesíteniük a fát. Ugyanakkor a kettéhasadt, széttört fa sokat veszít az értékéből, hiszen csak tüzelőanyagnak használható. Szerencsére nem volt hó, mert akkor még több fát kidöntött volna, de így is hatalmas a kár. Többnyire fenyőfák estek a vihar áldozatául – mondta a polgármester, majd hozzátette: sok előirányzott fát kitermeltek és először azt kell kivinni az erdőből. – Ha előre lehetne tudni, vártunk volna vele. Fáj az ember szíve, amikor látja a letarolt erdőt – monda lapunknak Tamás Ernő.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek