Rendkívüli ülés

16

A tisztségjegyzék módosítását szorgalmazza Hargita Megye Tanácsa. A tegnapi rendkívüli ülésén a tisztségükben szintet lépő alkalmazottak előléptetéséről, osztályok közötti áthelyezésről és kezdő állások meghirdetéséről döntött a megyei tanács – tájékoztatott közleményében az intézmény sajtószolgálata.

 

Amegyei tanács a fiatal generáció szemléletmódját és újító ötleteit szeretné befogadni munkaközösségének életébe. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke indokolta a napirendi pont fontosságát.

– A megyei tanács gyakornoki programja elérte a kívánt eredményt. A fiatalok megismerték és nagyon vonzónak tartják a megyei tanácsnál folytatott munkát. Mivelhogy számos munkatársunk elérte a nyugdíjkorhatárt, így a felszabadult helyeket kezdő állássá tudjuk módosítani. Ezzel lehetőséget adunk a fiataloknak a végleges elhelyezkedésre – mondta a megyeelnök.

A diákság mellett is állást foglal Hargita Megye Tanácsa. Az állásfoglalás alapjául szolgál az Európai Bizottság által 2018-ban kezdeményezett Digitális oktatási cselekvési terv. A világjárvány időszakában elengedhetetlen lett a digitális oktatás és a digitális kompetenciák fejlesztése. A megyei tanács javaslatai alapján, szükség van az IT-infrastruktúra biztosítására minden régióban és településen, az iskolákban és otthonokban egyaránt. A digitális oktatási tartalomnak integrálnia kell a nemzeti kisebbségi háttérrel rendelkező gyermekek lehetőségeit, biztosítva ezzel az esélyegyenlőséget minden társadalmi réteg számára. A digitális oktatáshoz digitális kompetenciákra van szükség, így a cselekvési tervnek hozzá kell járulnia az oktatásban részt vevő valamennyi személy készségfejlesztéséhez, mint például: gyermekek, diákok, tanárok és szülők számára is. Szükségszerű az integrált megközelítés és az integrációs programok elindítása az információs és kommunikációs technológiai eszközök használatának elsajátítására. Az elvi határozatot egyhangúlag elfogadta a testület. 

A rendkívüli ülésen a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Útépítő és Karbantartó Vállalat munkaeszközbeli bővítésről döntöttek. Ez a cég olyan munkálatok elvégzését biztosítja, amelyekre nem pályáztak a szabadpiac befektetői. Az Útépítő és Karbantartó Vállalat jelenleg az állami kártérítésben részesült árvíz sújtotta térségek rendbehozásán dolgozik.

A rendkívüli tanácsülésen a Kászon-patak melletti a 121G jelzésű megyei úton egy 100 méteres szakasz támfalakkal történő megerősítéséről is döntöttek. A tanács a szakértői véleményről is szavazott. Ugyanakkor a testület jóváhagyta a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Vámszer Géza Művészeti Népiskola 2020/2021-es év tandíjaira vonatkozó szabályzatot is. A 2020-as évi költségvetés módosítása és átcsoportosítása került napirendre a Helyi Közigazgatási Vezérigazgatóság, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, a Programok, Projektek és Közbeszerzési Vezérigazgatóság, a Gazdasági Vezérigazgatóság és a Vagyongazdálkodási Vezérigazgatóságra vonatkozóan. A Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság esetében európai uniós pályázat megnyeréséről számoltak be, amelyet a koronavírus-járvány kiváltotta, különleges igényű ellátások finanszírozására fordítanak.

 

Mezei János lemondott megyei tanácsosi mandátumáról. Nyilatkozatot nyújtott be Hargita Megye Tanácsához Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, a dokumentumban közli, hogy lemond a szeptember 27-i önkormányzati választásokon elnyert megyei tanácsosi mandátumáról.


Hozzászólások lezárva.