Rendhagyó születésnapi köszöntő: „A szeretet tart életben”

58

Kilencven év: azon gondolkodom, mi minden férhet bele egy majdnem évszázados emberi életbe, mennyire tűnhet gyorsnak vagy lassúnak a napok ritmusa, hogyan lehet méltósággal, szeretteink körében megöregedni. Aztán a gyergyókilyénfalvi Balla Márta néni lakásába toppanva elfelejtek minden kérdést, és hagyom mesélni a még mindig csillogó szemű asszonyt, aki elevenségével, humorával a legjobb bizonyíték arra, hogy a boldogságunkat mi magunk választjuk.
A tizenegy évesen édesapa nélkül maradt kislánynak gyorsan fel kellett nőnie, négy lánytestvérével és édesanyjával együtt a szántás-vetés, a tűzifa beszerzése is elvégzendő feladat lett a mindennapi háztartási teendők mellett. De ahogy mondani szokták, a sok nehézség megerősítette, nemcsak lélekben, hanem fizikailag is az idős asszonyt, aki mai napig segédkezik a téli tüzelő elrakásában, a veteményes- és a virágoskert gondozásában. A gyermekéveket a menekülés időszaka zárta le véglegesen: nővérével szekéren jutottak el Zsibóig, ahol tizenkét hétig vesztegeltek, majd jöttek vissza Kilyénfalvára, ahol a semmiből kellett újrakezdeni az életet. A továbbtanulás lehetősége is felmerült a jó képességű, céltudatos fiatal lány tervei között, de végül a szív szavának engedelmeskedve kötött házasságot és élt együtt férjével 53 évig.
– Akkor van értelme egy napnak, ha dolgozhattam és a munkámnak látszatja van – vallja Márta néni, és ez a nagyszerű életfilozófia segítette át a nehézségeken: a férje hosszú munkaszolgálatának idején, amikor egyedül maradt újszülött gyermekével, vagy amikor évekig a kemény gyergyói téllel dacolva járt dolgozni, naponta gyalogolva kilométereket a vasút mentén.
A családdal és munkával töltött hétköznapokat hosszú nyugdíjasévek követték: Márta néni az ő szavaival élve 35 éve károsítja az államot, jó egészségben, aktívan éli mindennapjait. Az udvar, a ház gyermekkacagástól hangos mindig, hiszen három dédunokája veszi körül szeretetével mindennap, s a többiek is gyakran jönnek, a nagycsalád összetartó erejét bizonyítva. Amikor egyedül van, a Hargita Népét olvassa az első betűtől az utolsóig, de könyvek, kalendáriumok is sorakoznak a polcon, amelyeket gyakran elővesz üres óráiban.
– A szeretet tart életben – állítja mosolyogva Márta néni, s én elhiszem neki, hiszen tizenkét dédunokája, két gondoskodó gyermeke és öt unokája sokszor van körülötte, vele, mellette. És akit szeretnek, akire figyelnek, annak sem megöregedni, sem panaszkodni nincs ideje.
Születésnapja alkalmából kívánunk neki jó egészséget, boldog időskort!

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek