hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Rendhagyó séta a városközpontban

A teljes várost megmozgató kulturális rendezvény helyszíne lesz Gyergyószentmiklós szeptember 7-én, szombaton. A Bejön? Nyitunk a városra uniós projekt által az örmény épített örökséget ismerhetik meg a városlakók: a Szabadság tér és a Márton Áron utca évszázados épületeinek ajtajai nyílnak meg, hogy segítsék a közösség megerősödését.

A városközpont. Izgalmas események helyszíne Fotó: Elekes István

Mint arról már korábban beszámoltunk, a kétéves program révén elsőként az örmény építészeti örökség bemutatását tűzték ki célul a kezdeményezők, megszólítva az ott élőket, hogy tegyék mások számára is láthatóvá ezen értékeket. Így több, a városképet meghatározó épület ajtaja nyílik ki egy napra, tárlatoknak és előadásoknak is helyet adva.
A rendhagyó séta a városháza épületétől, az egykori Novák palotától indul, ahol toronylátogatási lehetőség is lesz 10 és 18 óra között. A vezetett séták 10, 11, 15 és 18 órától indulnak innen, az első két időpontban angol, illetve román nyelven ismertetik az érdeklődőkkel a gyergyói örmény épített örökséget.
– Azért tartottuk fontosnak a többnyelvű idegenvezetést, mert ebben az időpontban zajlik az Örmény Művészeti Fesztivál, ahová más nemzetiségűek is érkeznek, ugyanakkor vendégül látjuk a programban részt vevő másik hat ország képviselőit is. Emellett szeretnénk megszólítani a város román lakosságát, nem valószínű, hogy volt rá példa, hogy szervezett formában megismerhessék az örmény értékeket – mondta el a Hargita Népe érdeklődésére Elekes István szervező.
A Szabadság tér 23. számú épületében Nagy Zsolt néprajzkutató tart előadást a gyergyói örmények gyümölcs(észet) kultúrájáról, valamint Nagy József történész előadását is meghallgathatjuk Az erdélyi örmények a második világháborúban címmel. Ugyancsak a Szabadság téren, a 12-es szám alatt kerül sor a Hargita Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság népszerűsítő és prevenciós bemutatójára, majd kerekasztal-beszélgetésre 12.30 és 16. 30 órától.
A program keretében amatőr fotósok bevonásával júliusban épületfotózás műhelymunkára került sor, amelyet Szigeti Vajk István fotós, építész vezetett. A műhelymunka eredményét a Szabadság tér 8-as szám alatt, a szolgálók feljáróján haladva nézhetjük meg.
A Gábor Áron utcában a Vákár-fivérek házában interaktív családtörténeti kiállítást láthatunk, és a város panorámáját is megcsodálhatjuk.

A Márton Áron utcában lévő Ákoncz-Kövér házban összegyűjtött és kipróbált örmény recepteket olvashatunk és ételkóstoló is lesz Berszán-Árus Csilla jóvoltából. Ugyanebben az utcában haladva, a gyergyószentmiklósi unitárius közösség templomában, a 23-as szám alatt egyháztörténeti kiállítás lesz látogatható 10 és 18 óra között.
Az „Örmény utca” érdekes színfoltja a 27-es szám alatti lakóház, amely zsidó kézben volt: Élet ma egy zsidó kereskedő évszázados házában címmel tárlatvezetést tartanak itt 10, 12, 14 és 16 órától.
Az utca végéhez érkezve az örmény plébánia épületében az örmény közösség műkincseit mutatja be Gál Hunor plébános, emellett az örmény közösségi ház és a templom is egész nap látogatható lesz. A résztvevők itt bekapcsolódhatnak az Örmény Művészeti Fesztivál rendezvényeibe, ahol további színvonalas programokon vehetnek részt.
A rendezvény részletes programját a Bejön? Nyitunk a városra Facebook-oldalán olvashatják.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb