hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Rendhagyó közönségtalálkozó a Figuránál: Mártírok – több szemszögből

Szombaton este hét órától Marius von Mayenburg Mártírok című drámáját játszotta a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. A nagytermi stúdióelőadás után nem üresedett ki a nézőtér: a társulat közönségtalálkozóra hívta a helyi vallási felekezetek képviselőit, tanárokat, fiatalokat, és minden nézőt, hogy a darab által felvetett kérdésekről közösen gondolkodjanak.

Stúdióelőadás után együtt a nézőkkel, egyházi elöljárókkal, érdeklődőkkel

A Mártírok című darabot 2018-ban vitte színre a gyergyószentmiklósi társulat Keresztes Attila rendezésében: a dráma által egy olyan kamaszfiút ismerhetünk meg, aki hirtelen kialakult hittel, sajátos módon értelmezi a Bibliát.
Benjamin azt hiszi, hogy az általa gyakorolt vallásosság az egyetlen helyes módja a létezésnek és az önreflexiónak, de nincs tudatában annak, hogy rosszul értelmezi a Szentírást. Az éppen kamaszodó fiú hirtelen kialakult hitét a környezete képtelen megérteni, talán nem is akarja. Hiába gátolják, Benjamin a fegyelmi eljárások hatására sem akar megváltozni. Így jut el a történet egy olyan visszafordíthatatlan helyzetig, amelyben már az is tragédia, hogy bűnösök helyett csak megoldatlan problémákat (meglehet, mártírokat) találunk – olvashatjuk az előadás előzetesében.

Jelenet az előadásból                                                                                Fotók: Facebook / Figura Stúdió Színház

A történet során olyan kérdésekkel találkozik a néző, amelyekre nem kényelmes és nem egyszerű válaszokat találni, az előadás utáni közönségtalálkozó azonban lehetőséget adott arra, hogy a jelenlévők közösen gondolkodjanak, a történetet a saját nézőpontjukból értelmezzék. Az előadáson és a közönségtalálkozón meghívottként jelen volt többek között Keresztes Zoltán római katolikus plébános, valamint Mátyás István református és Tőkés-Bencze Zsuzsánna unitárius lelkészek.
A nagytermi stúdióelőadás után a nézők nagy része a beszélgetésre is kíváncsi volt, így több szemszögből megvilágított beszélgetéssel keresték a darabban feltárt problémák gyökerét. Mi a reális esélye annak, hogy egy tinédzser szó szerint értelmezze a Bibliát? Mit jelent és mit kellene jelentsen a hit az életünkben? Kié a felelősség egy hasonló esetben és hogyan lehet segíteni egy Benjaminhoz hasonló fiatalon, ha ilyen helyzetbe kerül? – tette fel a kérdéseket Albu István színházigazgató.
A nézők meglátásai szerint a Szentírás büntető részei voltak kiemelve a darabban, Benjamin azokat a részeket válogatta ki, amelyekre a dühéhez szüksége volt, ugyanakkor végig segítséget kért, de egy felszínes, rohanó és értékválsággal küzdő környezetben ezt nem kaphatta meg. A felnőttszereplők között húzódó falak, a felszínes kommunikáció vezethetett egy olyan végkifejletig, ahol a megoldatlan problémák összesűrűsödnek, a néző a végén nem tud igazat adni senkinek. A jelen lévő egyházi elöljárók egyetértettek abban, hogy ismerni kell a Szentírás hátterét ahhoz, hogy megérthessük azt, és szükségünk van arra, hogy eligazítást, értelmezést kapjunk az olvasásakor.
A nézők meglátása szerint a darabban bemutatott vallásos fanatizmus függőségként értelmezhető és helyettesíthető bármilyen más szenvedéllyel, és a valóságtól való menekülést jelenti.
Összegzésként Albu István színházigazgató elmondta: feladatuknak tekintik, hogy egy-egy előadás által bizonyos problémákat feltárjanak, felhívják rájuk a nézők figyelmét. Terveik szerint a darabot diákoknak is bemutatják: ezeket az alkalmakat is közös beszélgetésekkel zárják, hogy a felmerülő kérdésekről nyíltan beszélhessen a nagyérdemű.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb