Rendhagyó búcsú okostelefonon

Egyéves a SzeredApp

2 621

A SzeredApp okostelefonos alkalmazás közvetítésével is részt vehetnek a világhálón keresztül a csíksomlyói pünkösdi búcsún a világjárvány miatt otthonmaradásra ítélt zarándokok – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon a SzeredApp fejlesztői. A sajtótájékoztató időpontja sem volt véletlen, az okostelefonos alkalmazás épp egyéves születésnapját ünnepelte.

Gyümölcsöző együttműködés. Az egyéves SzeredAppot köszöntötték                                   Fotó: László F. Csaba

Nagy Lajos, a SzeredAppot fejlesztő The Marketive cég ügyvezetője először a születésnapos alkalmazás történetét foglalta össze röviden. Elmondta: másfél éve született meg az ötlet, hogy Csíkszereda és a környékbeli lakosság igényeinek megfelelően egy helyen legyen elérhető valamennyi – a várossal, annak kulturális és társadalmi életével kapcsolatos – információ. Az egy évvel ezelőtt bemutatott mobilalkalmazást folyamatosan alakították. Együttműködési szerződést kötöttek a helyi önkormányzattal, így sokkal gyorsabban tudták az alkalmazást fejleszteni. Az ügyvezető elmondta: egy év után ötezres felhasználói bázissal rendelkeznek.

Csíksomlyói búcsú mobilalkalmazáson
Nagy Lajos kifejtette: miután a világjárvány miatt nincs mód a személyes részvételre a csíksomlyói búcsún, ezért arra gondoltak: megpróbálnak hozzájárulni ahhoz, hogy virtuálisan, legalább lélekben minél többen részt vegyenek. A SzeredAppban létrehoztak egy Csíksomlyó 2020 elnevezésű kártyát, ahol minden, a búcsúval kapcsolatos információ egy helyen megtalálható. Azaz a napi hírek és a csíksomlyói búcsú története is szerepel, valamint meg lehet tekinteni a teljes programfüzetet és így be lehet kapcsolódni a szentmisébe, amelyet élőben is közvetítenek majd a tervek szerint. Egy bejelentkezési felületet is létrehoztak, ahol a zarándokok legalább virtuálisan regisztrálhatnak. Ehhez csupán a nevüket és településük nevét kell megadniuk, illetve azt is, hogy hányan vesznek részt a világhálón keresztül a búcsún. Ezzel nem titkoltan a csoportos részvételt, a keresztaljakat igyekeznek virtuálisan pótolni.

Elöljárói köszöntő
A csíksomlyói kegytemplom előtt megtartott szabadtéri sajtóeseményen Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere is felköszöntötte a „születésnapját” ünneplő applikációt és készítőit. Mint fogalmazott: elsősorban a beérkező információkat látjuk az alkalmazásban, de mögötte vállalkozások, intézmények és kreatív fiatalok vannak. Hozzáfűzte: a városháza rögtön meglátta a lehetőséget a fiatalok kezdeményezésében, azaz, hogy a lakosság minőségi és azonnali tájékoztatása szempontjából előrelépést jelenthet. A városvezetés is társul a projekthez, ezért kötöttek szerződést az alkalmazás fejlesztőivel. Az elöljáró kitűnőnek nevezte az együttműködésüket.

A ferences testvéreknek is tetszett az ötlet
Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője ugyanakkor elmondta: a SzeredApp lehetőséget biztosít, hogy a csíksomlyói kegyhelyről szóló információk modernebb eszközökön is elérhetőek legyenek. Mint részletezte, ezzel is segítik mindazokat, akik el szeretnének jutni Csíksomlyóra, vagy egyáltalán pontos információkat szeretnének kapni a kegyhelyről. Egy ilyen alkalmazás, amely a mobil eszközökön állandóan jelen van, mindig az aktuális információkat tudja nyújtani.

Rendhagyó búcsú
Urbán Erik ugyanakkor emlékeztetett: a járvány miatt idén sajátos módon tartják meg a hétvégén esedékes pünkösdszombati fogadalmi búcsút.
– Arra bátorítjuk és ösztönözzük a Csíksomlyó felé elindulni vágyókat, hogy idén tömegesen ne zarándokoljanak el a kegyhelyre, hanem a médián keresztül kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és a többi eseménybe, amelyeknek a búcsús napokon a kegyhely lesz a helyszíne – nyilatkozta Urbán Erik.
Hozzáfűzte: ehhez a SzeredApp is segítséget nyújt, hiszen elérhetők lesznek benne a szükséges információk arról, hogy hogyan és mikor lehet bekapcsolódni a pünkösdi ünnepségbe. Az ünnepi szentmise fél egykor kezdődik, amelyet Kovács Gergely gyulafehérvári érsek tart.
– Szeretettel kérjük a zarándokokat, hogy elsősorban szívüket küldjék Csíksomlyó felé és a médián keresztül alkossunk egy nagy lelki családot – fogalmazott Urbán Erik. Hozzáfűzte: a kegyhely honlapján hamarosan elérhetővé válik és letölthető lesz a programfüzet, amely magába foglalja a szentmisén elhangzó énekeket és liturgikus szövegeket.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.