2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Rendezvénycsűrt adtak át Gyergyóremetén

Heti rendszerességgel zajlanak foglalkozások a gyergyóremetei Csutakfalván található ingatlanban, amelyet a helyiek svájci háznak neveznek. Egy immár 25 éve tartó svájci kapcsolatnak köszönhetően tatarozták az épületet, a helyi önkormányzatnak köszönhetően pedig az udvaron álló csűr is új rendeltetést kapott. A kapcsolat évfordulóját ünneplő eseményen adták át a rendezvénycsűrt, az alkalomra egy küldöttség is érkezett a svájci Avullyból.

Rendezvénycsűr svájci támogatásból. Nagy megvalósításFotó: Kertész László
Rendezvénycsűr svájci támogatásból. Nagy megvalósításFotó: Kertész László

Már kilenc alkalommal adott otthont az úgynevezett svájci napoknak a ház, emellett mind gyermekek, mind felnőttek számára foglalkozások zajlanak az ingatlanban. A svájci civilszervezettel való kapcsolatnak köszönhetően vásárolták meg 2007-ben az ingatlant, amelyet szintén a svájciak támogatásának köszönhetően sikerült felújítani. Pap Mihály iskolaigazgató, az Avully–Remete Alapítvány elnöke az átadóünnepségen elmondta, több részben zajlottak a felújítási munkálatok: először a tetőn dolgoztak, majd következett a külső szigetelés, a pince és a mellékhelyiségek kialakítása, a nyílászárók beszerelése, a víz- és szennyvízhálózat kiépítése, végül pedig a villanyáram bevezetése. A munkálatok 25 ezer svájci frankba, azaz több mint 100 ezer lejbe kerültek, ezt az összeget azonban teljes mértékben biztosították a svájciak.
Az udvaron található csűrt egy LEADER-pályázatnak köszönhetően alakították át, ehhez a helyi önkormányzat adta az ötletet – mutatott rá Pap Mihály. A munkálatok terveit készítő szakember, Máthé Zoltán mérnök örömét fejezte ki a beruházással kapcsolatban, megjegyezve: Gyergyóremete gondol a jövőjére, és törődik is azzal, ami nagyon fontos.
Az augusztusi svájci napok alkalmával Laczkó-Albert Ele-
mér, Gyergyóremete polgármestere azt mondta: reméli, hogy a svájciak 25 év után nem engedik el a település kezét. Az átadóünnepségen is hasonló gondolatokat fogalmazott meg a településvezető, mondván, nem a támogatás anyagi oldalára tenné a hangsúlyt, noha az összeg jelentőségét sem kívánja lekicsinyíteni.
– Az emberi értékeket tartom fontosnak. Az odafordulást, az elfogadást, azt, hogy egy civilszervezet tagjai idejüket áldozzák arra, hogy itt legyenek, és cselekvésre késztessenek bennünket – mutatott rá Laczkó-Albert Elemér, hozzáfűzve: a svájciak kitartásából és hozzáállásából egyaránt tanulni lehet.
Az ünnepi hangulatot a helyi néptánccsoport fokozta, akik fellépésükkel köszöntötték a svájci vendégeket.

Kertész László

 

Előző cikkKettős kötődés
Következő cikkKapitulált az FK

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb