Rémtörténetek a dobozon

Első TDK-élmények

27

Virág László, elsőéves marketing szakos hallgatóként jelentkezett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által szervezett Tudományos Diák­köri Konferenciára (TDK), dolgozatának témája: Rémtörténetek a dobozon.

– Miért jelentkeztél a TDK-ra?

– Az egyik tanárom ajánlotta figyelmembe, mondván, ha már adott ez a lehetőség, akkor próbáljam meg, és úgy vélte, hogy képes lennék rá. Végül ő, dr. Szőcs Attila lett a vezetőtanárom.

– Miért pont a dohányzást választottad?

– Kíváncsi voltam, hogy a dohányosok miért dohányoznak. Illetve, már régóta egy nagyon komoly kérdés foglalkoztatott: van-e valamilyen hatása a cigarettadobozon feltüntetett képeknek.

– Mikor és hogyan fogtál neki a kutatásnak?

– Körülbelül február végén kezdtem el a kutatást. Először is egy online kérdőívet állítottam össze, amelyben 18 kérdés szerepelt, majd a helyi kocsmákba mentem, ahol közel 158 vendéget sikerült lekérdeznem.

– Ki volt a célcsoport, akiket lekérdeztél, és hogyan fogadták a kérdőívet?

– A fiatalokra összpontosítottam, akik nagyon segítőkészek voltak. Nagyon jó beszélgetések alakultak ki a téma kapcsán.

– Milyen következtetésre jutottál a kutatásod által?

– A kutatásunk rávilágított arra, hogy a dohányosokra leszokásukban legnagyobb hatást a saját döntéseik gyakorolják. Ezt követik az egészséggel kapcsolatos problémáik, majd az anyagi gondok. A legalacsonyabb hatást a csomagoláson lévő visszataszító képek mutatták, amiből arra lehet következtetni, hogy ez nem hozható összefüggésbe a leszokási hajlandóságukkal. A dohányosok fejében a riasztó képek nem kapcsolódnak össze az egészség képével.

– Hogyan élted meg a TDK-t?

– Nagyon jó volt, egyáltalán nem izgultam, úgy éreztem teljes mértékben fel vagyok készülve, bár egy kicsit vacakolt a technika, ami megszakította az előadás folytonosságát, de ettől eltekintve kellemes élmény volt. A kritika, amit kaptam, úgy gondolom, jogos volt. A jövőre tekintve egy jó tapasztalat, most már tudom, hogy mire is kell még jobban odafigyeljek.

– Ezek szerint tervezed, hogy jövőre is jelentkezel a TDK-ra?

– Természetesen. Jövőben is szeretnék részt venni, de akkor már a vállalkozásokkal kapcsolatosan választok témát.

Boros Szilvia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.