Reményt adtak egymásnak

Véget ért a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

551

Szombaton véget ért az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT). A több mint 700 fiatalt megmozgató program csúcspontja ezúttal is a csütörtöki szentségimádás volt a kegytemplomban, de a szervezők mindennap arra törekedtek, hogy bennsőséges hangulatot teremtsenek az Istennel való találkozásra. Ottjártunkkor elvegyültünk a résztvevők között, belehallgattunk az előadásokba és megízleltük a CSIT szellemiségét.

Fiatalok a CSIT-en. Isten a középpontban

Mosolygós arcok fogadták a Hargita Népe munkatársait a Mária-kertben. A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó főbb helyszíne már a reggeli órákban megtelt élettel, voltak, akik függőágyban sziesztáztak, mások a bejárat előtt beszélgettek, a többség pedig a színpaddal szemben gyakorolta a tábor idei himnuszának dalszövegét.
Mindezek alapján tehát kijelenthető, nem a csend és nyugalom volt az úr. Nem is csoda, hiszen a zömükben tinédzser résztvevők általános ismérve nem a visszafogottság, a CSIT-en jelen lévő kamaszok mégis tudták, mikor és miért kell elcsendesedni. Az általunk megkérdezettek egyöntetűen úgy fogalmaztak: belső indíttatást éreztek arra, hogy eljöjjenek, és a nyári szünet vége felé közeledve megerősödjenek a Jóistenbe vetett hitükben. Ehhez pedig, ahogy ők mondták, néha el kell némulni és a belső hangokra figyelni.
Ezzel egyetértett Kovács Imola szervező is, aki éppen a színpad felé irányította az előadókat, amikor megszólítottuk. Kijelentette: nagy öröm, hogy ebben az évben is több száz fiatal gyűlt össze, akikkel együtt töltődnek fel a lelki programok során.
– Ez a rendezvény esélyt ad arra, hogy a résztvevők találkozzanak az élő Istennel. Emellett az is fontos szempont, hogy nem csak az istenkapcsolatot tapasztalhatják meg, hanem egymással is olyan környezetben tölthetnek minőségi időt, ahol az emberek tisztelettel és szeretettel fordulnak egymáshoz – közölte Kovács Imola, aki szerint a CSIT fiataljai reményt adnak egymásnak.

Tele volt a kegytemplom a rendezvényen. Közösen megélt hit Fotók: CSIT

Isten a középpontban
A lelkes szervezőtől elköszönve Tamás Barnát, a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség vezetőjét pillantottuk meg, aki ezúttal mellőzte a papi ruhát, és szervezői pólóban vegyült el a résztvevők között. Érdeklődésünkre elmondta: nagyon fontosnak tartja azt, hogy a fiatalok közösségekhez tartozzanak, és az ifjúsági csoportok megmaradjanak, fejlődjenek.
– A fiatalok úgy tudnak megmaradni a hit útján, ha egy adott közösséghez tartoznak. Persze az is fontos szempont, hogy a saját korosztályukkal tapasztalják meg mindezt. Én úgy látom, hogy a hagyományos vallásosságon túl, egyre több a meggyőződéses vallásos tizen-, huszonéves, aki nem azért megy a templomba, mert otthonról küldik, hanem mert érzi, hogy szüksége van erre a tapasztalatra – jelentette ki mosolyogva Tamás Barna, akivel a „csűr”-nek nevezett előadói helyszínre tértünk be beszélgetni.
A főlelkészség vezetője azt is közölte, hogy sok fiatal a CSIT-en találta meg a párját, és házasságok is születtek már a találkozón elindult kapcsolatokból. Kijelentette: a küldetésük egész Erdély fiataljaihoz szól, de azokat a személyeket tudják megszólítani, akik valamennyire közel állnak az egyházhoz.
– Az a legfontosabb, hogy mind egyfelé forduljunk: Isten legyen a középpontban. Ő teljessé teszi azt, ami bennünk elkezdődik. Nekünk, szervezőknek az a célunk, hogy az itt lévő fiatalok hozzanak döntéseket az életükre vonatkozóan. Szeretnénk, ha szentebbek, jobbak akarnának lenni, ha a szeretteik elé tudnák helyezni a Jóistent, hiszen egyedül Neki köszönhetik a családjukat, párjukat stb. – fejtette ki Tamás Barna.
Miközben a szervező plébános ismertette a CSIT célkitűzéseit, a csűr lassan megtelt fiatalokkal, akik éppen a délelőtti előadásra vártak. Jelenlétünk kissé megzavarta a ráhangolódást, ezért elköszöntünk a főlelkészség vezetőjétől és továbbindultunk.

Érdeklődéssel követték az előadásokat. Bővülő tudáshorizont

Életre szóló élmény
A korcsoportokra felosztott előadások különböző helyszíneken zajlottak. A rendezvényre több éve visszajárók előszeretettel igazították útba azokat, akik idén voltak először a találkozón, így mindenki odaért a megfelelő sátorba. Útközben találkoztunk Jere Noémivel, aki a „legkisebbek” számára tartogatott értékes gondolatokat. A 14–15 éves hallgatóságra szabott előadássorozatáról elmondta: minden napnak külön koncepciója van, és igyekszik a jelenlévők számára is élvezetesen, érthetően elmondani, hogy ki is Isten.
– Meggyőződésem, nagyon fontos az, hogy ilyen fiatal résztvevői is legyenek a CSIT-nek. Minél korábban tapasztalja meg valaki a Jóisten jelenlétét, annál jobb. Emlékszem, nekem is rengeteget jelentett, amikor én is a legkisebbek kategóriáját gyarapítottam a táborban. Életre szóló élmény volt – közölte Jere Noémi, aki szerint jó, ha az ember már gyermekkorban megtapasztalja azt, hogy Isten szereti, értékesnek tartja, és terve van vele.
– A személyiségfejlődéshez is nagyban hozzájárulnak ezek a tapasztalatok. A keresztény értékeket képviselő programok megerősítik a fiatalokat, régen én is olyan szégyenlős voltam, hogy még köszönni sem mertem másoknak, most pedig előadásokat tartok. Ez Istennek a csodája – szögezte le az előadó.
A huszonéveseknek szóló szerdai előadásra a Hargita Népe munkatársai is betértek, előtte azonban Nyírő Szabolcs csoportvezetőt faggattuk tapasztalatairól.
– Mindannyian hordozunk magunkba egy vágyat, amely Isten felé mutat. Még akkor is, ha kimondjuk, és akkor is, ha nem. Ez a vágy a legfőbb mozgatórugója ennek a tábornak – jegyezte meg Nyírő Szabolcs, aki nagy ajándéknak tartja azt, hogy csoportvezetőként „apáskodhat” a Teremtőhöz nyíltan közeledő fiatalok mellett.
A CSIT-felfedezőkörút záró­mozzanataként Fülöp Magdolna szociális testvér gondolatain elmélkedtünk, aki a Fodor-ház udvarán összegyűlteknek az apakép és a személyes istenkép közötti kapcsolatot boncolgatta. A fiatal felnőtteknek szánt gondolatok sokakat megérintettek, mi pedig azzal a következtetéssel távoztunk, hogy a CSIT az időn túl is hű maradt az általa képviselt értékekhez. Kendőzetlenül beszélt Istenről és emberről egyaránt.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek