Reménykedhetnek a „pótlistások”

A lemaradt 23 tömbház hőszigetelésére is pályáznak

284

Március folyamán várhatóan ismét megnyitják a tömbházak hőszigetelésének finanszírozását célzó EU-s pénzcsapot, így Csíkszereda önkormányzata benyújthatja a pályázatát annak a 23 tömbháznak a hőszigetelésére, amelyek korábban – önhibájukon kívül – lemaradtak a kiírásról. Így összességében 35 csíkszeredai tömbház újulhat meg a következő években.

A Goga sétány 6., 4. és 2. számú tömbháza. Mindhárom megújulhat Fotó: Kovács Hont Imre

A Regionális Operatív Program energiahatékonyság-növelést támogató 3.1-es tengelyéből Csíkszereda jelenleg is közel 68 millió lej értékű munkát szerződött már le. A legfrissebb hírek szerint újabb 38,9 millió lejre van kilátás.

Ami már megvan…
Nemrég számoltunk be bővebben 11 csíkszeredai oktatási intézmény (vagy azok bentlakásának) hőszigetelési munkálatairól. Ezek mindegyikére tavaly már megkötötték a finanszírozási szerződést, de hogy ez önmagában még nem jelent sokat, azt jól tükrözik az eddigi eredmények: az Aranyalma óvoda hőszigetelésének kivitelezési közbeszerzésére egyetlen cég sem jelentkezett, a Liviu Rebreanu iskoláéra pedig csupán egy Temes megyei cég, amely viszont több szempontból nem felel meg az elvárásoknak – mutatott rá tegnapi sajtótájékoztatóján Ráduly Róbert Kálmán polgármester. Ezen munkák összesen 47,17 millió lejbe kerülnek, az EU-s támogatás értéke 37,6 millió lej.
12 tömbház esetében ugyancsak folyamatban van a közbeszereztetés vagy annak előkészítése. Három szerződésbe csoportosították az épületeket, az utolsó „csomag” finanszírozási szerződését éppen múlt héten írták alá. Az első szerződés három tömbházat (Tető utca 13., Hunyadi János utca 33., 35.), a második négyet (Pacsirta sétány 2., Lendület sétány 14., Testvériség sugárút 22A és Kossuth Lajos utca 20–26.), a harmadik tétel pedig öt tömbházat (Mihai Eminescu utca 2–4., Kossuth Lajos utca 46., Lendület sétány 10., Testvériség sugárút 13. és 16.) foglal magában. A felsorolt tömbházak hőszigetelése bő 20 millió lej értékű.

…és ami meglehet
23 lakóépület azért maradt le a korábbi kiírásról, mert a megvalósíthatósági tanulmányt végző cég nem felelt meg bizonyos feltételeknek, és nem tudták időre leadni a pályázási előfeltételnek számító tanulmányokat. Ráduly Róbert Kálmán tegnap jó hírrel szolgált: hivatalosan ugyan még nem, de informálisan közölték vele, hogy március folyamán újranyitják a 3.1 A tengely intézkedését, így a város ismét nekiugorhat a szóban forgó 23 épület hőszigetelésének – a polgármester szerint előkészített dokumentációval.
– A többi sajnos nem rajtunk múlik. Ezúton is jelzem a kivitelezőknek, hogy készüljenek a közelgő közbeszerzésekre – mondta Ráduly Róbert Kálmán.
Amennyiben sikerrel pályáznak, az teljesen megújítaná például a városközponti Octavian Goga sétány összképét: a 2-es, 4-es, 6-os és 10-es számú tömbház is szerepel a listán. Ott találjuk továbbá a Decemberi forradalom utca 5., 26., 32., 34., a Jégpálya utca 12. és 14., a Nárcisz sétány 1. és 6., a Testvériség sugárút 11. és 15., a Pacsirta sétány 5. és 7., a Kossuth Lajos utca 42., a Müller László utca 4., a Tudor Vladimirescu utca 17., a Mérleg utca 12–14., a Szív utca 12–14., a Fenyő utca 11. és a Lendület sétány 5. szám alatti tömbházat.
A hőszigetelés értékének 60 százalékét az Európai Unió és a Román Kormány biztosítja, a fennmaradó érték 25 százalékát a lakók, 15 százalékát pedig az önkormányzat fizeti.
Szőke Domokos alpolgármester kérdésünkre elmondta: szorgalmazták, hogy a lakosság részéről előlegként összegyűjtött összeget őrizzék meg sikertelen pályázat esetén is, de mint mondta, nincs kimutatásuk arról, hogy így tettek-e a lakóközösségek. Néhány lakossal való beszélgetésünk alapján viszont úgy tűnik, hogy a begyűjtött összeg – a bankba helyezve – továbbra is rendelkezésükre áll. Az alpolgármester ugyanakkor elmondta: kormányfinanszírozásból továbbra is csak két tömbház (a Hargita utca 11. és a Brassói út 6. szám alatti) hőszigetelésének folytatását vehetjük biztosra, de mindenképpen megpróbálnak forrásokat bevonni azon tömbházak korszerűsítésére, amelyek hőszigetelése nem támogatható EU-s pénzekből.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek