Rekord születik

Rápótlás a roncsprogramra

44

Szeptember 6-án jelentette be Graþiela Gavrilescu kor­mány­főhelyettes környezetvédelmi miniszter, hogy ebben az esztendőben is rápótolnak a roncsprogramra. Ez pedig annak lesz köszönhető, hogy az erre a célra elkülönített költségvetést megemelik 198 millió lejjel, ami lehetővé teszi majd 30 000 járgány kiselejtezését, illetve ugyanannyi új személygépkocsi megvásárlását. A miniszteri beharangozás szeptember 17-re, azaz a tegnapi napra „érett be”…

A kormány szeptember 13-i ülésén fogadták el ama 2018/717-es kormányhatározatot, amellyel jóváhagyták a környezetvédelmi alap és a Környezetvédelmi Alap Adminisztrációjának (AFM) a 2018-as esztendei kiigazított bevételi és kiadási költségvetését. Ennek értelmében került sor a már fentebb említett 198 millió lejes rápótlásra, ilyenképpen pedig az úgynevezett Rabla Plus Program lehetővé teszi a hazai személygépkocsipark kibővülését 50 000 új személygépkocsival. Amúgy a megelőző esztendők során 25 000 utalványnál többre nem futotta a pénzalapokból. (Egyébként ebbe az 50 000-be belefoglaltatnak mind a magánszemélyek, mind pedig a jogi személyiségű entitások, mármint azok, akik részt kívánnak venni a programban.) A szóban forgó kormányhatározat a Hivatalos Közlöny szeptember 14-i számában jelent meg, s amint már arra utaltunk, tegnaptól vált hatályossá. A Hivatalos Közlöny pénteki számában a roncsprogrammal kapcsolatosan megjelent két miniszteri rendelet is: a 2018/963-as, amely révén módosították és kiegészítették azt a 2017/661-es rendeletet, azt amely révén jóváhagyták a 2017–2019-es járműpark felújítást ösztönző program finanszírozási útmutatóját, valamint a 2018/964-es miniszteri rendelet, amely révén módosították azt a 2017/660-as rendeletet, amellyel jóváhagyták az üvegházhatású gázok kibocsátásának lecsökkentésére vonatkozó program finanszírozási útmutatóját (ez utóbbi program hivatott arra is, hogy szorgalmazza a nem szennyező és energetikai szempontból hatékony gépjárművek térhódítását is).
A költségvetés kiigazítása kapcsán meg kell említenünk azt is, hogy túl az újabb gépkocsivásárlási lehetőségeken a program folytatódni fog a jövő esztendőben is, továbbá azt, hogy 20 millió lejt szánnak az idei esztendőben a háztartási gépek roncsprogramjára, 92 millió lejt az elektromos autók töltőállomásainak kialakítását támogató programra és 40 millió lejt az elektromos buszok vásárlását támogató programra. (Azt még nem tudni, hogy a háztartási gépek roncsprogramja mikor is veszi kezdetét.) A kormányhatározatban az is olvasható, hogy közel 1,35 milliárd lej áll rendelkezésre avégett, hogy folyósítani lehessen a regadó visszatérítést azoknak a személyeknek, akik arra jogosultak és azt igényelték is. Emlékeztetnénk: a szóban forgó visszafizetést az utólag módosított és kiegészített 2017/52-es sürgősségi kormányrendelet, valamint annak az alkalmazási módszertani normáit jóváhagyó utólag módosított 2017/1488/3198-as közös miniszteri rendelet írja elő.

Átfogalmazások…
A már említett két rendelet jobbára technikai jellegű előírásokat tartalmaz, de ugyanakkor átszövegezték egyes fogalmak meghatározását is. Így például a gépkocsipark felújításával kapcsolatos mostani rendeletben a használt autó feltételrendszerébe bekerült egy olyan szövegrész is, miszerint annak a járgánynak érvényes ITP-vel kell rendelkeznie, abban az időpontban, amikor az érdekelt magánszemély feliratkozik a validált termelőnél, illetve a jogi személyek esetében, amikor benyújtásra kerül az ügycsomó. Ez egy újdonságszámba menő előírásként értékelhető. Viszont jó tudni, hogy a szóban forgó átfogalmazott szövegrész (a 2-es szakasz (1)-es bekezdésének g.) pontja) csak 2019 januárjától válik hatályossá. Tehát 2019 januárjától a kiselejtezésre szánt/kerülő gépkocsinak rendelkeznie kell érvényes ITP-vel. Továbbá az idei esztendőben a 6500 lejes kiselejtezési „prémiumra” való jogosultság akkor következik be, ha a megvásárolandó új személygépkocsi maximum 130 gramm szén-dioxidot bocsát ki 100 kilométerenként (a NEDC-képlet alapján), a jövő esztendőben viszont csak akkor, ha a szóban forgó értékszint legfeljebb 120 gramm. Jó tudni azt is, hogy amennyiben olyan új személygépkocsit kíván megvásárolni az a magánszemély, amely szén-dioxid-kibocsátása nem több mint 98 gramm, a 6500 lej kipótolandó 1000 lejjel és további 1700 lejjel, ha hibrid gépkocsiról van, lenne szó. A mostani programban részt venni kívánó magánszemélyeknek ajánlatos lenne alaposan átolvasni ezt a két rendeletet is, még mielőtt döntenének a kiselejtezésről, illetve a megvásárolandó új személygépkocsiról.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.