2020, december 4, péntek.
custom_html_banner1

Hirdetés

Rekonstruálták az egykori Árpád-kő parkot

A 15. Mátyás Hu­szár­ez­red Szé­kely­der­zsi Hagyományőrző Csapata az összetartozás évében, az Árpád-kővel a középpontban, a honfoglalásra és a Tri­a­non­-cen­te­ná­ri­um­ra emlékeztető történelmi emlékparkot hozott létre.

Székelyderzsben, az unitárius vártemplom fölé magasodó Szőlőhegy nevű domboldalban, Magyarország ezeréves fennállásának emlékére millenniumi oszlopot állítottak, amelyet a világháborúk és az azt követő zűrzavaros időkben elpusztítottak. A közösségi tudat Árpád-kő néven a lelkekben, a szívekben és a közbeszédben őrizte az emlékét. 

– A park középpontjában egy nagy faragott kőtömb áll, mellette zászlórúd. Körülötte a történelmi Magyarország határainak képzeletbeli vonalán hét kisebb kőtömb, annak megfelelően, ahogyan az elcsatolt országrészeket ma hét állam bitorolja. A kövek ugyanakkor jelképei a hét magyar törzsnek és a hét magyar vezérnek is. A kövek mellé cserefa csemetéket ültettünk – mondta Demeter Sándor Loránd huszárkapitány, helyi unitárius tiszteletes.

– Rátaláltunk egy visszaemlékezésre, amely részleteiben leírja az 1896-os ünnepséget az Árpád-kő mellett. Eszerint a derzsi kürtös zenekar muzsikált, volt cigányzene, terített asztal, vetélkedők felnőttek és gyermekek számára és ünnepi műsor, amelyben elhangzott a himnusz, a Szózat, Kossuth búcsúja hazájától, különböző népdalok és katonai indulók. Az átadás alkalmával – a járványhelyzet adta lehetőségek között – ezt a régi, ünnepi forgatókönyvet elevenítettük meg. Ez tisztelgés a Hazának. Amellett, hogy ez a huszárcsapatnak is törzshelye lesz, szeretnénk, hogy helyiek és vendégeik egyaránt magukénak érezzék ezt a helyet, az itteni békét és csodálatos rálátást a falura. Innen föntről másként tudunk lenézni jelenünkre és jövendőnkre. Fölülemelkedve mindenen – fogalmazott a helyi tiszteletes.

A 15. Mátyás Huszárezred megalapítása az 1848. október 16–18-án tartott agyagfalvi székely nemzetgyűléshez kapcsolódik, ezért ennek 172. évfordulóján, 2020. október 18-án a székely zászló felvonásával adták át az emlékparkot a közösségnek.

 

Tisztelgés a hazának

Fotó: Facebook

A Székelyderzsi Unitárius Egyházközség vezetősége az egykori helyszín közelében biztosította a területet, ugyanakkor e nemes ügy mellé sikerült állítani számos támogatót, akik nélkül nem sikerült volna kivitelezni az emlékparkot. A köveket ifj. Kolumbán-Antal József és Jakab Árpád szállította a helyszínre, a kőfaragást, feliratozást, művészeti koncepciót ifj. Kolumbán-Antal József végezte el. A tizenegy méteres zászlórudat Farkas Csaba jóvoltából sikerült felállítani. Az előkészítési munkálatokat a helyi polgármesteri hivatal végezte, a területrendezést pedig a Körtövés Közbirtokosság. A Székelyderzsi Tűzoltó Egyesület a kövek mosásában, az alapozási munkákban segített be. Demeter Sándor Loránd és családja a sziklatömböket – egy négytonnás és hét kisebb libáni andezit – szerezte be. A park elkészítésében a huszárcsapat sokórányi önkéntes munkája is benne áll. Az ünnepi ebédet a Nagy-Küküllő Vadásztársulás jóvoltából Dénes Ede és családja állta.

A projekt művészeti vezetője, a kőfaragás kivitelezője ifj. Kolumbán-Antal József szobrász, aki a település központjában levő János Zsigmond-szobornak és a vallásszabadság emlékhelynek is az alkotója.


Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb