Rejtő Jenő életműve képzőművészeti alkotásokban

Művésztábor Fotó: Jánossy Alíz

Két kiállítása is lesz a közeljövőben a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnak: pénteken nyitják meg az NDK-alkotócsoport Rejtő Jenőről szóló kiállítását, illetve jövő csütörtökön lesz a megnyitója az éppen a napokban ott alkotó fiatal művészek Talált tárgyak témájú kiállításának.

Művésztábor Fotó: Jánossy Alíz
Művésztábor Fotó: Jánossy Alíz

Tucatnyi magyarországi és hazai képzőművész alkot jelenleg a Gyergyó­szárhegyi Kulturális és Művészeti Központban, köztük az ún. NDK-alkotócsoport néhány művésze is. Az egyhetes táborozás célja a Talált tárgyak témakörben létrehozni újabb alkotásokat, vagyis mindegyik művész választhatott egy helyben „talált tárgyat”, amit tovább kellett gondolnia és új értelemmel felruháznia – tudtuk meg a központ vezetőjétől, Czimbalmos Attilától. Ezekből az alkotásokból jövő csütörtökön lesz táborzáró kiállítás a gyergyószárhegyi kultúrotthon Cika-termében. A táborozók között lévő NDK-alkotócsoport tagjai viszont egy kész kiállítási anyagot is magukkal hoztak, amelynek megnyitója ma este hat órától lesz szintén a Cika-teremben. A Rejtő Jenő születésének 111. évfordulójára készült kiállítással a fiatalon eltávozott író emléke előtt tiszteleg az NDK alkotóközössége. A kifejezetten erre az alkalomra készült alkotásokból felépülő Életét nem élte le, aláírás megtagadva című tárlat alkalmat ad az író kalandos életútjának, életművének és tragikus halálának felidézésére. Emellett reflektál a minden embert oly gyakran kínzó problémára, amit a neki kiszabott idő rövidsége, kiszámíthatatlansága és a benne rejlő teremtői, alkotói szándékok közötti feszültség okoz.
– Rejtő a művészet ki nem élt világát szimbolizálja, tragikus hirtelenséggel, fiatalon hunyt el és olyan életművet hagyott maga után, amely művészeti szempontból nagyobb megbecsülést érdemelne – indokolta Dóczy Alpár, az NDK-alkotócsoport vezetője a tárlat témájának választását.
Elmondta, azért éppen a 111. évfordulót választották, mert mindenki a kerek évfordulókon szokott megemlékezni, az NDK alkotói közösség viszont alapkoncepciójában sem ragaszkodik az ilyen megkötésekhez. Az NDK csoport egy debreceni fiatal művészekből verbuválódott alkotói közösség, akik a rendszerváltás után alakult Neue Slovenische Kunst, szlovén fiatal művészek közössége alapelveit vallják magukénak. Az NDK pedig a Neue Debreczenische Kunst – Új Debreceni Művészetek – rövidítése, és az összművészetiséget vallják fő célkitűzésüknek.
A péntek esti kiállításon valamennyi alkotáshoz hozzárendeltek egy Rejtő-idézetet is, ami segít a mű megértésében.

Jánossy Alíz