Régi üdülőtelep felújításától élményfürdőig

Felcsíki fürdőhelytervek

1 790

Nagymúltú fürdőhely felújításán dolgoznak Csíkdánfalván, ugyancsak patinás fürdő sza­bad­idő­-kom­plexummá alakításán tevékenykednek Csík­karc­falván, és vadonatúj élményfürdő létrehozásán fáradoznak Csík­madarason. Három helyszín, kétféle megközelítés, egyetlen célkitűzés: a turisztikai kínálat erősítése. E három, a fel­csíki fürdőzést forradalmasító tervet vizsgáltuk meg.

A csíkmadarasi élményfürdő látványterve. A polgármester szerint nem túl merész, csak mi hittük el, hogy nem álmodhatunk nagyot

A felcsíki falvak közismert fürdőhelyei közül kiemelkedik a karcfalvi Madicsafürdő és a dánfalvi Dugásfürdő. E kettő a népi feredő jellegét túlnőve vált sokak által kedvelt kikapcsolódási és találkozóhellyé – főként a kommunizmus évtizedeiben –, és mindkettő kádas fürdőzést is kínált. Mára egyikük teljesen tönkrement, a másik használható ugyan, de már messze nem büszkesége a falunak. A legmerészebb – vagy mégsem? – felcsíki fürdőzési terv ugyanakkor a Csíkmadarasra tervezett élményfürdő.

Dugásfürdő: befektető nélkül nehéz
Az 1926-ban létrehozott fürdőhely remélhetőleg régi népsze­rűségének örvendhet majdani száz­éves „születésnapján”, egyelőre azonban nincsenek erre utaló jelek. Tervek azonban igen, igaz, ezeket aktualizálni kellene.
– Áldatlan a helyzet, mert hiába számítottunk támogatásra a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL), a többi hasonló turisztikai pályázattal együtt a mienket sem fogadták. Körülbelül 6 millió lejre volna szükségünk ahhoz, hogy az elvárásoknak megfelelő fürdőhellyé tegyük a Dugásfürdőt, ehhez azonban nincs saját anyagi forrásunk – közölte Bőjte Csongor Ernő, Dánfalva polgármestere.
A helyszínen járva meggyőződhettünk afelől, hogy a két meglévő strandot használják ugyan, de az idő nagyon eljárt a létesítmény felett.
– Jelenleg is úszótanfolyam zajlik, bár az időjárás nem kedvez neki. A nagy medence vizét hetente, a kis medencéét pedig háromnaponta cseréljük. Ilyenkor ki is takarítjuk őket. A benti kádas fürdő is használható, vannak évtizedek óta visszajáró vendégeink is. A felújításra azonban nagyon rászorul a fürdő – mondta Vízi László, a létesítmény gondoka. Nemrég falunapokat szerveztek, és a fürdő fő helyszín volt. Látszik rajta az is, hogy használják, és az is, hogy gondozzák. De az is, hogy nem egyértelmű: a turistáknak mutogatni kell, vagy inkább eldugni előlük.
A szálláslehetőség terén történtek ugyan előrelépések, de minden téren fejleszteni kellene az önkormányzati tulajdonú fürdőhelyet. Bőjte Csongor Ernő szerint ez belátható időn belül csak úgy valósulhatna meg, ha valaki befektetne.

Régi és új épület a Madicsán. A részeredmények őrzése is nagy feladat

Madicsa: csurran-cseppen
Karcfalva fürdőhelye is a kom­munizus idején élte virágkorát, majd rohamosan tönkrement. Többször cikkeztünk arról, hogy a fejlesztési terve már 2009-ben elkészült, a több millió eurós beruházást azonban csak kis lépésekben tudják megvalósítani. 2014-ben felújították a borvízforrás környékét, 2015-ben menedékházat építettek, azóta a közművesítésen – ivóvíz- és csatornahálózat építésén, valamint áramellátáson – dolgoznak.
– Elsősorban táboroztatási célokat szolgálna az üdülőkomplexum. A menedékház folytatásában lévő épületet elbontanánk és új épülne a helyébe, a kádasfürdő épületének jó az állaga, ezért elég lenne a felújítás, a kissé távolabb eső villát pedig – közbirtokossági összefogással – szálláshellyé alakítanánk. Egy nagyobb kültéri medence és sportpálya is szerepel a tervek között. Idén még a villanyhálózattal tudunk haladni, jövőre remélhetőleg nekifogunk az épületeknek is, bár egyelőre nem látunk erre használható anyagi forrást – közölte Gábor Tibor polgármester, megjegyezve, hogy magyarországi támogatás jelenthetne új lendületet.
A falu központjától egyébként 4,3 km-re található a fürdőhely. 270 métert korábban aszfalttal borítottak, további 1,2 km-t pedig kormánytámogatásból korszerűsítenek. A maradék közel 3 km-es szakasz aszfaltozása szintén kérdéses.

Dugásfürdő. Turizmus egyelőre nem építhető rá Fotók: Kovács Hont Imre

Élményfürdő helyi adottságokból
Csíkmadaras polgármesteré­nek nehezen hittük a községi piac két évvel ezelőtti használatba adásakor, hogy a közelben – az Olt másik parján – nemsokára élményfürdő lesz. Július első napjaiban azonban a település közösségi oldalán megjelentek az első látványtervek. Bíró László községvezető elmondta: ha számításba vesszük Csíkmadaras geológiai adottságait (a falu két törésvonal határán fekszik) és a település korábbi, „túlzónak hitt” megvalósításait, akkor már nem is tűnik annyira merésznek az elképzelésük.
– Tudományosan alátámasztott tény, hogy Csíkmadarason 1000 méteres mélységben már 70-80 Celsius-fokos víz található. Már 2006-ban eldöntöttük a fejlesztési stratégiánk elfogadásakor, hogy a helyi erőforrásainkra akarunk támaszkodni. Ezt tettük a törpe-vízierőmű létesítésekor, és ezt tesszük a biomassza-erőmű folyamatban lévő megvalósításakor is – mutatott rá Bíró László arra, hogy a vízierőművel a falu a saját áramellátását célozza, a biomassza-erőművel pedig az áramellátást erősítené, a hőenergiával a középületeket fűtené.
A fürdőkomplexum kinti és benti medencéket, wellnesst, játékelemeket, óriási parkolót is magában foglal, területe több mint 10 hektár. A vízierőműhöz hasonlóan részvénytársaság működtetné, és bárki vásárolhatna részvényt – elsősorban a falubeli „befektetőket” várják.
– Több mint 10 millió euróba kerülne ez, de ha megteremted a miliőt a tőkéhez, akkor a tőke áramlani kezd. Úgy látom, hogy legjobb esetben egy év alatt biztosíthatjuk a finanszírozási feltételeket, két év alatt pedig megtörténhet a kivitelezés. Ismerve az itthoni viszonyokat úgy látom, hogy négy-öt éven belül valósulhat meg az élményfürdő – nyilatkozta Bíró László.
A feltárási jogra egyébként már benyújtották a dokumentációt, amint az engedélyt megkapják, elkezdik a mélyfúrást. Ez azonban főként a hőenergiát állítaná elő – és erősítené a bio­massza-erőműből nyert energiát –, míg magát a fürdővizet felszíni vizekből biztosítanák.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.