Régi papírból új könyv

Papírgyűjtés által gazdagítanák a könyvtár állományát Fotó: Lázár Hajnal

Papírgyűjtő akciót hirdetett a Gyer­gyószentmiklósi Városi Könyvtár és az Ifitéka. A cél: az összegyűlt papír értékesítéséből származó összegből új könyveket vásároljanak a könyvtár számára.

Papírgyűjtés által gazdagítanák a könyvtár állományát Fotó: Lázár Hajnal

A szelektív hulladékgyűjtés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet az Ifitéka ifjúsági iroda, valamint a városi könyvtár közös kezdeményezése, mely a Lapozd újra nevet viseli.
Tömbházakban, üzletekben he­lyeztek el gyűjtődobozokat, amelyekbe a városlakók papírhulladékot tehetnek. A következő napokban még több ilyen doboznak keresnek majd helyet, hogy minél többen találkozzanak a papírleadás lehetőségével. A könyvtárba is vihetnek be papírt azok, akiknek sok felgyűlt otthonukban. A kezdeményezők hangsúlyozzák, kizárólag papírhulladékot gyűjtenek: régi könyvek, újságok, szórólapok, felhasznált papír jöhet szóba, s arra kérik a lakosokat, másféle szemetet ne tegyenek a gyűjtődobozokba.


Tálas Eszter, az Ifitéka önkéntese azt mondta, néhány napja lehet már papírt leadni, s az eddigi tapasztalat pozitív, ugyanis már sokan éltek a lehetőséggel. A gyűjtődobozokat kéthetente ürítik a fiatalok, havonta egyszer pedig akár házhoz is mennek, ha valaki igényli: előzetes egyeztetés alapján elszállítják a 10 kilogrammon felüli adományokat. Az érdeklődők telefonon (0744–778493) kérhetnek információt ez ügyben.
Málnási Andrea, az Ifitéka vezetője azt mondta, bíznak a gyergyói lakosok együttműködésében és a kezdeményezés sikerében. Az összegyűlt papírt értékesítik, és az összegből új könyveket vásárolnak majd a könyvtárnak. Emellett figyelemfelkeltést is szolgál a kezdeményezés, a hulladékok szelektív gyűjtését népszerűsítenék. Az akció a következő hónapokban is tart majd.
A könyvtárban egyébként eddig is lehetett papírt leadni, tavaly 200 lejt hozott a városi könyvtárnak a hulladékpapír újrahasznosítása, ebből néhány új kötetet vásároltak a könyvtári állomány bővítésére. A mostani kezdeményezés által még nagyobb hangsúlyt fektetnek erre az ügyre.

Lázár Hajnal