Régen érdekesebb medicinát folytattak

Interjú dr. Demeter József családorvossal

197

Dr. Demeter József kányádi családorvos feleségével együtt tíz környékbeli település lakosságának egészségéért felel. Vele beszélgettünk a vidéki orvoslás kihívásairól, nehézségeiről.

Fotó: Nagyálmos Ildikó

– A vidéki családorvosi ellátás teljesen más, mint a városi. Egyrészt azért, mert sokkal nagyobb a kiszolgált terület, esetenként a kiszolgált pacientúra számbelileg lényegesen kisebb, a rendelő adminisztrálása is teljesen másként működik, mint egy városi rendelőé. A rendelő hozzáférhetősége a páciens számára is nehezebb, lásd infrastruktúra, közszállítás, a rendelés programozása stb.
Abban a helyzetben vagyunk itt Kányádban, hogy az aránylag jól felszerelt, korszerű rendelő elég sokat áll kihasználatlanul. A községközpont háromszáz lakossal rendelkezik, Petek, Dálya, Miklósfalva közel kétszáz lakossal, Ége, Jásfalva, Abránfalva és Szentlászló lakossága pedig elenyésző. Hozzánk tartozik a székelyderzsi és muzsnai pacientúra is, ezt már a családorvosi rendelés kezdete óta ilyen formában végezzük a nejemmel közösen. Tehát tíz faluban két rendelőt működtetünk. Kányádban hétfőtől péntekig folyamatos rendelés van, de mivel itt lakunk a rendelő felett, szükség esetén bármikor beavatkozunk.

– Sürgősségi esetekben a családorvost vagy a mentőt hívják ki a falvakba?

– A sürgősségi ellátás nem családorvosi tevékenység, de szükség esetén emberi kötelessége az orvosnak beavatkozni tudásának, lehetőségeinek és az adott körülménynek megfelelőn. Viszont szakszerű sürgősségi ellátásra nem hivatott a családorvos, mert nincs ehhez megfelelő felszerelése, sem képesítése. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor indokolatlanul is a mentőszolgálathoz folyamodnak a betegek, hiszen szállítási eszköz hiányában körülményesebb eljutniuk a családorvosi rendelőbe. Azt is hozzá kell fűznöm, hogy családorvosi tevékenységet csakis a törvénykezésnek megfelelő egységekben, bizonyos körülmények közepette lehet végezni. Igény volna rá, hogy az orvos házhoz menjen, hogy a kurrens betegségek esetén elvégezze a vizsgálatokat, viszont adminisztratív szempontból ez nem lehetséges. A szerződés szerint munkanapokon reggel nyolctól délután háromig itt kell tartózkodnunk a rendelőben. Vannak esetek, amikor a családorvos a beteg lakásán is elvégezheti a vizsgálatot, de csak abban az esetben, ha a beteg pillanatnyi állapota nem engedi meg a szállítást, illetve kisgyerekek, csecsemők esetében.

– Milyen betegségek fordulnak elő gyakrabban ezekben a falvakban?

– A vidéki lakosság általában elöregedett, demográfiailag nagyon rossz állapotban áll az általunk kiszolgált terület is, akárcsak más, szomszédos közösség. Nyilván, ebből kifolyólag a betegségek, amivel hozzánk fordulnak, hasonlóak. Az idősebb korosztály szív- és érrendszeri problémákkal vagy ízületi, degeneratív betegségekkel keres meg bennünket, de előfordulnak törésekkel járó balesetek is. Ugyanakkor megbetegedhetnek nyilván fertőző – légzőszervi stb. – betegségekben is.

– Helyben milyen lehetőségek vannak ezek gyógyítására?

– A családorvosnak az a szerepe, hogy azokat a betegségeket, problémákat, amelyekkel megkeresik, a helyszínen rendezze. Vannak olyan esetek, amikor a páciensek vagy hozzátartozók csupán kórházi beutalóért jönnek hozzánk. Ezt az álláspontot is kénytelenek vagyunk elfogadni még akkor is, ha nem minden esetben helyeseljük, mert mi a szerepe akkor a családorvosnak, ha mindenkit továbbküld? Az a célunk, hogy a beteg a helyszínen vizsgálatban részesüljön, és csak akkor küldjük tovább, ha meghaladja a kompetenciánkat az adott helyzet, vagy súlyossága megköveteli.

– A családorvosok kisebb műtéti beavatkozásokat végezhetnek-e?

– Pályám kezdetén nagyon szerettem kissebészeti beavatkozásokat végezni, viszont egy bizonyos idő után több nehézség is felmerült, egyrészt próbálták a felelősséget annyira abszolutizálni, hogy nem szívesen vállaljuk be. Nyilván nem szeretném azt sugallni, hogy a családorvos ugyanúgy el tudja látni ezt a feladatot, mint egy erre a célra kialakított műtőben egy sebészorvos, de vannak esetek, amikor kisebb beavatkozásokat is el tudnánk végezni. Ugyanakkor, az ilyen beavatkozásokat a biztosító nem fizeti. Még annak idején ebben a rendelőben a feleségemmel három gyereket is világra segítettünk… Régebb sokkal szabadabb és érdekesebb medicinát folytattunk, amit ma már nem lehetne megvalósítani.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek