Rég vár hírt kaptak a növénytermesztők

Termeléshez kötött uniós szubvenció

113

Május 16-tól készíti elő a termeléshez kötött uniós növénytermesztési támogatások (SCV) folyósítását a gazdáknak a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, az átutalások pedig május 18-tól kezdődnek – jelentette be sajtótájékoztatóján Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

A 2019-re szóló támogatásigényléseik alapján a jövő héten összesen 85,5 millió eurót oszt szét a támogatásra jogosult növénytermesztők között az ügynökség. Pénzre a tavalyi uniós növénytermesztési támogatás 13 jogcíméből számíthatnak a gazdák, a Hargita megyei termelők leginkább a lucerna, a cukorrépa és az ipari feldolgozásra termelt burgonya után várhatnak jelentősebb összegekre. A tárcavezető a SCV-támogatások hektáronkénti nagyságát is megnevezte.
Ez alapján a Hargita megyei lucernatermesztők hektáronként 94,67 eurós támogatásban részesülnek, míg az ipari szükségletre termelt burgonya hektárja után kereken ezer eurót folyósít az APIA. Utóbbi kapcsán nagy volt a csipsz-pityóka-termelők felháborodása, mivel a célra szánt keretösszegből elvonva a mezőgazdasági minisztérium az üvegházi zöldségtermesztők kerettámogatását növelte meg. Azok a burgonyatermelők viszont, akik minősített vetőmaggumót állítanak elő, hektáronként 1386 eurót kapnak. A cukorrépatermelők ehhez képest jóval kevesebbel, hektáronként 829,34 eurós támogatással kell beérjék.
Ami a többi jogcímet illeti, a szójatermelők tavalyi támogatás-igényléseik alapján ezúttal hektáronként 212,88 eurós, a komlótermesztők 529 eurós, a rizstermelők hektáronként 623 eurós, az iparikender-termesztők pedig 210 eurós támogatásra számíthatnak hektáronként. A zöldség- és gyümölcstermelők közül azok a gazdák, akik a paradicsomtermésüket konzervipari feldolgozásra szerződték, hektáronként 1718 eurót kapnak, uborka esetében 540 eurót, míg azok, akik a zöldséget védett felületen – üvegházban, fóliasátorban – termesztve friss fogyasztásra szánták, 4649 eurós támogatásban részesülnek. A konzervüzemek és gyümölcslégyártók számára termelő gyümölcstermesztőket hektáronként 269 euróval segítik – derül ki a miniszteri tájékoztatóból.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.