Rég nem látott összefogás Szentegyházán

77

Megtörtént az első nagy lépés a szentegyházi erdők védelme érdekében: zsúfolásig megtelt a művelődési ház vasárnap, és a jelenlevők nemcsak érdeklődésükkel, hanem kézjegyükkel is kifejezték, hogy változást akarnak. Már több mint 120-an jelentkeztek a közbirtokossági egyesület alapítóinak sorába.

Mint arról beszámoltunk, közel két hete gyűlt össze a szentegyházi ifjúság az erdők védelme érdekében. Az akkori kerekasztal-beszélgetés eredményességéből merítve vasárnap már nemcsak a fiatalságot, hanem Szentegyháza valamennyi érdeklődőjét várták a kezdeményezők a művelődési házba, és az újabb fórum minden várakozást felülmúlt: mintegy 200–250 személy töltötte meg a termet – tudtuk meg Lőrincz Csaba EMNP-s városi tanácsostól.
A cél az volt, hogy az erdők védelme érdekében létrehozzanak egy egyesületként működő közbirtokosságot. Hagyományos értelemben vett közbirtokosság a visszaosztott magántulajdonok miatt nem alakulhatna a városban, az egyesület azonban lehetővé teszi, hogy egyetlen közös tulajdonként kezeljék az erdőket.
– Azóta is folyamatosan kapom a visszajelzéseket, sokan érdeklődnek az egyesületbe való belépést illetően. A gyűlésen a város minden részében élő fiatalok és idősek is részt vettek, olyanok is, akikről köztudott, hogy érintettek az erdők eltűnésében. Örvendetesnek tartom az ő jelenlétüket is, mert együtt kell megoldanunk ezt a problémát. Most végre egyértelműen látszott, hogy sokkal több Szentegyházán a normálisan gondolkodók aránya – nyilatkozta Lőrincz Csaba kezdeményező.
Eddig több mint 120-an töltötték ki az alapítói jelentkezőlapot, és még a következő héten is eljuttathatók az űrlapok Sándor Lajos alpolgármesterhez. Lőrincz Csaba szeretné, ha jövő vasárnap már újabb gyűlésen találkozhatnának az alapítótagok, és ekkor már lefektetnék az egyesület statútumának alapjait, sőt meg is választanák az egyesület vezetőségét. Reméli továbbá, hogy február végéig lezárul a bejegyeztetési folyamat, és igényelhetnek a polgármesteri hivataltól egy irodát, ahol egyfajta ügyfélszolgálatot működtethetnek.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.