Reformkori ruhák mai használatra

80

A magyarországi Balatonfüreden élő, gyergyószentmiklósi származású Madaras Csaba kezdeményezésére harmincnégy reformkori ruhát kapott ajándékba a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum. Csergő Tibor András múzeumigazgató szerint a balatonfüredi Múltidézők Baráti Társaságának adománya hiánypótló és jelentős, hisz ezentúl a nemzeti ünnepeken vagy gyásznapokon nemcsak a huszárok viseletét, hanem a másik oldalt, a „hátország” ruházatát is megismerhetik az érdeklődők.

A reformkori ruhák java része női viselet. Székelyudvarhelyen már használták is a múlt életszerű megidézésére Fotó: Kertész László
A reformkori ruhák java része női viselet. Székelyudvarhelyen már használták is a múlt életszerű megidézésére Fotó: Kertész László

Időutazás érzését keltette a Tarisznyás Márton Múzeum ismertetőnapjának hangulata: reformkori viseletekben sétálgató gyermekekkel, fiatalokkal és felnőttekkel találkozhatott a látogató, a balatonfüredi adományból kapott ruhakölteményeket többen is magukra öltötték. A ruhák java része női viselet, a hozzájuk tartozó összes kellékkel együtt Madaras Csaba még februárban hozta szülővárosába azokat. A balatonfüredi Múltidézők Baráti Társaságának képviselői nemcsak a ruhákat, hanem emellett különböző ismertetőanyagokat is hoztak a reformkorról, mondván, a hagyományőrzésen túl az oktatást, ezen belül a rendhagyó történelemórákat is nagyon fontosnak tartják.
– Van „huszárkultusz”, azonban egészen mostanáig csak a magyar forradalom katonai vonalát láttuk, hiányzott a másik oldal, amelyet most a viseletek mutatnak meg nekünk – fogalmazott Csergő Tibor András múzeumigazgató, emellett pedig ígéretet tett, hogy sok fiatal beöltözik majd a ruhákba.
Az intézményvezető szerint nagyon fontos közelebb vinni a szabadságharc eseményeit a fiatal generációhoz, a ruhák által pedig a látvány és maga a hangulat is kézzelfoghatóvá válik. A kezdeményezővel kapcsolatban Csergő megjegyezte: Madaras Csa­ba régi jó barátja a múzeumnak, aki az ajándékozás mellett az esemény megszervezését is vállalta. A ruhák nem maradtak most sokáig Gyergyószentmiklóson, Szé­kely­udvarhelyre adták kölcsön azokat, ahol március 15-én újrajátszották az 1848–49-es eseményeket.
Vári Kerecsényi Éva Anna, a Múltidézők Baráti Társaságának alapítója lapunknak megjegyezte, a gyermekek mindig csodálkozva, ugyanakkor érdeklődéssel figyelik ezeket a ruhákat, a legfontosabb az, hogy biztassuk egymást a hagyományőrzésre.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.