Gyergyószentmiklósi zászlóügy – Reális esély a sikerhez

96

A gyergyószentmiklósi zászlóper tíz választott képviselője – beleértve a polgármestert, illetve jelenlegi és egykori önkormányzati képviselőket – úgy határozott, hogy magánszemélyként az Emberjogi Bíróságra viszik az ügyet, a napokban pedig egy budapesti ügyvéd felhatalmazására is sor került.

Pénteki sajtótájékoztatójukon a panaszosok rámutattak: disz­kriminatívnak tartják a zászlók eltávolítását előíró jogerős ítéletet, mondván, a jelképek szabadon való használatának jogával gond nélkül élnek az ország más településein.
Tíz választott képviselő – Nagy Zoltán és Mezei János, a város jelenlegi, illetve korábbi polgármestere, Simon Katalin, Tatár Előd, Elekes István, Suciu Gábor, Vadász Szatmári István jelenlegi, valamint Czink Attila és Sándor István korábbi helyi képviselők, ugyanakkor a települési székely tanács tagja, Kercsó Attila – úgy döntött, hogy az Emberjogi Bíróságra viszik az ügyet. Több mint kétszáz támogató aláírást kaptak a város lakóitól, akik ezzel felhatalmazták a panaszosokat, hogy képviseljék őket az ügyben.
A megbízott budapesti ügyvéd, Karsai Dániel a jogi eljárás szakmai részleteit ismertette, mondván, terveik szerint még ebben a hónapban postázzák a keresetet, majd hozzátette: az aláírások erősítő érvként súlyt adnak az ügynek, gyors döntésre azonban nem lehet számítani, hisz maga az eljárás évekig is elhúzódhat.
– Erős ügyről beszélünk, és reális esély van a sikerre – jegyezte meg Karsai Dániel. A félreértések eloszlatása érdekében megjegyezte: arra nincs joga a strasbourgi székhelyű Emberjogi Bíróságnak, hogy megsemmisítse vagy megváltoztassa a román bíróság ítéletét, hanem az európai intézmény a remények szerint azt mondja ki, hogy a román állam megsértette az ügyfelei diszkrimináció-mentességhez fűződő emberi jogát, ezért kártérítést ítélhet meg, illetve költségekről is rendelkezhet.
Mindezek mellett a tájékoztatón elhangzott, a kezdeményezés nem valami ellen irányul, hisz a cél Románia kötelezése, hogy betartsa saját alkotmányát, ugyanakkor az ország és az EU zászlaja mellett, és nem ezek helyett kívánják használni a saját jelképeket.
Arról már szintén olvashattak lapunkban, hogy Árus Zsolt külön keresetet nyújt be az Emberjogi Bíróságon, mondván, az ügy sikerének esélyeit kívánja növelni a személyes részvétellel.
Aki még nem tette meg, a Székely Nemzeti Tanács és az MPP közös főtéri székhelyén január végéig aláírhatja a petíciót.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek