Ravatalozó és betonhíd épül

111

Az udvarhelyszéki települések között több szempontból is kivételes helyzetben van Oklánd község. Tavaly egyetlen gyermek sem született az egykori homoródi járás központjában, tizenhét lakosa elhunyt és mindössze öt házasságkötést jegyeztek a nagykönyvben. Bár a demográfiai statisztika nem biztató, Cseke Miklós polgármester úgy gondolja: érdemes és szükséges fejleszteni, élhetővé tenni a községet.

Cseke Miklós Fotó: Kovács Hont Imre

Székelyud­var­hely­től közel 30 kilométerre, a Kis-Homo­ród bal partján, a megye délkeleti csücskében fekszik Oklánd. A községközponthoz két falu tartozik, a Szent László freskóival ékes unitárius templomáról és a szelídgesztenye-ligetéről is nevezetes Ho­mo­ród­karácsonyfalva meg az egykori Szászfölddel határos Ho­mo­ród­új­falu. A község elöljáróját, Cseke Miklóst az idei tervekről kérdeztük.
Tavaly az óvodákat újították fel. Ajtót, ablakot cseréltek a ho­mo­ródkarácsonyfalviban, megjavították a tetőzetét is, még a külső festés maradt hátra. Teljesen felújították továbbá az oklándi óvoda épületét, ami még a járás idején, 1909-ben épült, és valamikor a jegyző szolgálati lakása volt. A közbirtokosság besegített, így a homoródújfalusi iskola kerítését is megjavították.
– Tavaly sok más önkormány­zathoz hasonlóan papírokat „gyár­tottunk”. Elkészítettük a dokumentációkat, többek között a homoródújfalusi unitárius ravatalozó megépítésére vonatkozót is. A tervek, az engedélyek megvannak, meghirdetjük a közbeszerzést, és ahogy lehet, nekifogunk és még ebben az évben befejezzük az építkezést – indította a beszámolót az elöljáró.
A ravatalozó felépítésének költségeit (350 ezer lej) az önkormányzat saját büdzséből finanszírozza, ahogy a meglévő tartalékalapból különítették el azt a 360 ezer lejt is, amiből a községközpontban a közel fél kilométer hosszúságú Templom utcát aszfaltoztatják le.
– Sok régi, a múlt század elejéről származó épületünk van, folyamatosan javítgatjuk, de ezek mind olyanok, mint az öregember: fiatal nem lesz már belőle – fogalmazott Cseke, aki szerint szerencsés, hogy a megspórolt pénzből futja a régi középületek tatarozására. Az 1998-ban leégett, újraépített kultúrházon a „meghámlott” cserepeket kicserélik, és megvan a pénzük arra is, hogy a homoródkarácsonyfalvi régi fahidat is tartós betonszerkezetűre cseréljék. Tavaly kezdték el a magánszemélyek tulajdonában levő kaszálók, legelők kihasználására vonatkozó ütemtervek engedélyeztetését és az általános rendezési terv (PUG) elkészítését is, idén mindkettő végére pontot tesznek.
A községbeli három településén még nincs szennyvíz, de van már ivóvíz-hálózat. A szolgáltatás egyelőre a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik, annak ellenére, hogy már több alkalommal próbálták – egyelőre sikertelenül – kiszerződni.
– A Harvízzel levelezek közel két éve, most is le van téve a szándéknyilatkozat. Remélem, jót hoz nekünk, hogy az udvarhelyi vízszolgáltatást átveszik – bizakodott a polgármester.
Elmondta: esélytelenek voltak, nem pályáztak uniós és kormánypénzekre. Egyetlen projektjük van a LEADER-nél: 65 ezer euróból elöl kupával, hátul sáncásóval, utánfutóval is felszerelt 100 lóerős traktort, egy 6 ezer literes, tűzoltásnál is jó szolgálatot tevő szivattyút, és egy, a főút menti árkok, mezei utak karbantartá­sára alkalmas kaszát is vásárolnak. A 15 ezer eurós önrész rendelkezésükre áll.
Cseke Miklós polgármester szerint jó, hogy a tartalékalapban a beruházásokra, adminisztrációs költségekre, fizetésekre „van becsületesen pénz”, de a teli községkassza árnyoldala, hogy a leosztásból nulla lejt kaptak, így idén csak költségvetés-kiegészítés hozhat további pénzt a közös konyhára. Reméli, Oklánd község nem marad ki a sorból.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek