Rangos elismerés kiváló erdélyieknek

Magyar állami kitüntetések

221

Nemzetet szolgáló, példaértékű munkásságukért magyar állami kitüntetéseket adtak át a hétvégén erdélyi magyar közéleti személyiségeknek Csíkszeredában. A magyar főkonzulátusnak otthont adó Lázár-ház dísztermében Ádám Gyula fotóművész, dr. Becsek-Garda Dezső Kálmán történész, Kerekes László, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánia plébánosa, Spielmann Mihály történész, főkönyvtáros, író, publicista és Mihály János történész részesült a rangos elismerésben.

Ádám Gyula átvette az elismerést Tóth László főkonzultól. Megbecsült munka

Tóth László főkonzul köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: a március 15-i ünnep alkalmából adományozott állami kitüntetések rangját odaítélésük szigorú feltételei biztosítják, a nemzet és a haza szolgálatában végzett legkiválóbb teljesítményekért jár az elismerés.

A teljesítményt elismerni a közösségnek is fontos
Kiemelte: a rangos elismerés egyben törvényi védettséget is biztosít a kitüntetetteknek, ez azért fontos, mert „nem is olyan régen” – a főkonzul a kommunista diktatúrára célzott – az általuk végzett tevékenységért, értékrendért még nem kitüntetés, hanem megalázás, büntetés és börtön járt. Hozzáfűzte: Erdélyben, a Székelyföldön a haza szolgálata több és másfajta erőfeszítést, áldozatot igényel. A magyar kormány az elismerés adományozásával megerősíti, hogy felelősséget visel az ország határain kívül élő magyarok sorsáért. Mint fogalmazott: a rendkívüli teljesítmények elismerése nemcsak az egyén, hanem a közösség egésze számára fontos, mert megerősíti a nemzet önbecsülését és muníciót ad a megmaradásért folytatott küzdelemhez. A főkonzul beszédét követően Bencze László konzul olvasta fel a laudációkat.

Lovagkeresztesek
Elsőként Ádám Gyula vehette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, amelyet a moldvai és gyimesi csángó, illetve székelyföldi magyar emberek mindennapjait kivételes érzékenységgel megörökítő, dokumentarista stílusú fotográfiái elismeréseként adományozott neki Áder János magyar köztársasági elnök. A csíkkarcfalvi születésű fotóművész laudációjában többek közt elhangzott: Ádám Gyula munkája tabunak számított a rendszerváltásig, titokban dolgozott, 1990-ig kellett várnia első kiállítására. Úttörőknek számítottak a moldvai csángók mindennapjait bemutató képsorai, amelyek a születéstől a halálig mindent felöleltek az életükből. Ez olyan üzenetnek számított, amelyet azelőtt nem láthattak az emberek.
Szintén a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta Garda Dezső is „a gyergyói magyarság megmaradása, illetve múltjának feltárása érdekében végzett magas színvonalú munkája, hiánypótló könyvei és publikációi, valamint jelentős tudománynépszerűsítő tevékenysége elismeréseként”. Laudációjában többek közt elhangzott: eddig 26 könyve, 5 szerkesztett kötete, 127 könyvekben, szakfolyóiratokban közzétett nagyobb tanulmánya jelent meg. Garda Dezső könyvei, tanulmányai hiánypótló, pontos, tárgyilagos, tanulságos és felettébb hasznos, magyarságtudatunkat acélozó munkák.

Arany érdemkereszt is jár
Kerekes László ugyanakkor a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta a magyar államfőtől: „az erdélyi magyarság, különösen a gyermekek és a fiatalok nemzeti öntudatának erősítése, hitéletének gazdagítása, valamint a magyar cserkészet megerősítése és terjesztése érdekében végzett szolgálata elismeréseként”. A laudációban kiemelték: Kerekes László nagy gondot fordít a gyermekek és fiatalok képzésére. „Nagy tudással és nagy szerénységgel bír. A gyermekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. A cserkészcsapatok lelke. Egyik legjobb ifjúsági nevelőnk”. Ezért is járt neki az elismerés. Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazták Spiel­mann Mihályt is „az erdélyi magyarság és zsidóság múltjának feltárása érdekében végzett kutatásai és publikációs tevékenysége elismeréseként”. Laudációjában elhangzott: Spielmann Mihály ma is alkot, kutat, a romániai magyarság, Erdély történelme, Marosvásárhely múltja kiapadhatatlan kutatási terület számára. A napvilágot látott kötetek mellett újságcikkek, tudományos folyóiratokban közölt tanulmányok, rádió- és televízióinterjúk, előadások által népszerűsíti a történelem-tudományt, ismerteti népének történetét, erősíti a nemzeti hovatartozás tudatát.

Székelyföld történelmével is érdemes foglalkozni
Végül, de nem utolsósorban Mihály János vehette át a Magyar Ezüst Érdemkeresztet. A hivatalos indoklás szerint a lövétei születésű történésznek Székelyföld történelmi emlékeinek feltárása, valamint a székely magyarság identitásának megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként adományozta az elismerést Áder János. Méltatásában elhangzott: munkásságának eredője a kötelességérzet és feladatvállalás, igazi székely ember. Kiindulópontja a kutatásban pedig egyértelműen
a Székelyföld és a székelység. Szerzője és szerkesztője, többekkel együtt, A székelység története című tankönyvnek és kézikönyvnek.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek