Rangos asztalitenisz-verseny Gyergyószárhegyen

Maros és Fehér megyei győzelem

153

Az országos AmaTur sorozat keretében A-kategóriás asztalitenisz-versenynek adott otthont Gyergyószárhegy szombaton. A tornán 181 sportoló vett részt, tizennégy megyéből, valamint Bukarestből érkeztek asztaliteniszezők a viadalra, de volt egy résztvevő Moldova Köztársaságból is. A kategóriagyőzelmek Marosvásárhelyre és Székelyföldvárra kerültek.

A gyergyószárhegyi tornán az összevont nyílt-elit kategória díjazottjai

Az idén immár a második A-kategóriás versenyt tartották meg az asztalitenisz országos AmaTur sorozatban: január közepén Székelyudvarhely, az elmúlt hétvégén Gyergyószárhegy volt házigazda. Hargita megyében egyre több szervező vállal A-kategóriás torna rendezését, lapunk információi szerint a következő megyei AmaTur torna is A-kategóriás lesz, ezúttal Csíkszereda lesz a helyszín.
A gyergyószárhegyi sportteremben szombaton tartott tornán száznyolcvanegyen vette részt, a Hargita megyeiek mellett Maros, Kolozs, Ialomița, Kovászna, Bákó, Suceava, Fehér, Beszterce, Prahova, Iași, Neamț, Konstanca és Hunyad megyéből, valamint Bukarestből, egy versenyző pedig Moldova Köztársaságból érkezett a viadalra. A legtöbb nevező csíkszeredai volt (24).
A tornán ezúttal is két kategóriában küzdöttek a résztvevők, az összevont nyílt-elite kategóriában hetvenketten, a kezdők-haladók kategóriájában pedig százkilencen álltak asztalhoz.
Akárcsak a januári, szé­kely­ud­varhelyi tornán Gyergyó­szárhegyen is végigverte a mezőnyt az elit-nyílt kategóriában a marosvásárhelyi Simon Csaba, aki a döntőben a kolozsvári Gogu Gabrielt győzte le, a harmadik helyen a sloboziai Enciu Gabriel és a kolozsvári Mocean Dan zárt. A legjobb Hargita megyei sportolóknak a csíkszeredai Pál Zoltán és a parajdi Dénes Ferenc bizonyult, mindketten az 5–8. helyen zártak.
Az összevont haladók-kezdők kategóriájában a székelyföldvári Bumbu Pavel diadalmaskodott, aki a döntőben a kézdivásárhelyi Canea Kocsis Andrást győzte le, a dobogóra még Vișan Victor (Slobozia) és Ene Florin (Ploiești) állhatott fel. Legjobb Hargita megyeiként a 9–16. csoportban a csíkszeredai Demeter Árpád végzett.
Azt, hogy mennyire népszerű lett a megyében az AmaTur sorozat, az is mutatja, hogy egyre több szervező dönt a magasabb kategóriás versenyek szervezése mellett, illetve a Hargita megyei résztvevők száma is növekedni látszik, Gyergyószárhegyen például összesen hetvenen álltak asztalhoz.
Az AmaTur sorozat keretében Csíkszereda lesz a következő Hargita megyei torna házigazdája. A csíki szervezők pedig úgy döntöttek, az elmúlt évekhez képest szintet ugranak. A sorozat honlapja szerint 2006. november 11-én tartottak először AmaTur-tornát Csíkszeredában, az A-kategóriás versenyen negyvenhárman vettek részt. Két hónappal később, 2007 január 9-én A+ kategóriás torna volt a megyeszékhelyen, majd a következő két évben egy-egy A-kategóriás versenyt tartottak. 2008-ban egy A-kategóriás torna mellett öt B-s verseny is volt, de a résztvevők száma nem érte el a húszat. Egy évvel később három B-kategóriás torna mellett volt egy A-s verseny is, 2010-ben pedig ugyancsak három B-s viadal volt, ám tartottak egy A+ kategóriás tornát is. 2012-ben és 2013-ban három, illetve két B-kategóriás verseny mellett volt egy A-kategóriás torna is, az utolsó A-s viadalra 2013. június 15-én került sor. Ezt követően egy évig nem volt Csíkszeredában AmaTur-torna, 2015-től pedig B-kategóriás versenyeket szerveztek, de 2017-ben és tavaly is a Nemzetközi Asztalitenisz Nap keretében volt egy-egy B+-os viadal. Hat év után tehát idén újra lesz az országos AmaTur sorozat keretében A-kategóriás torna Csíkszeredában, a versenynaptárban március 23. szerepel időpontként, ám értesüléseink szerint a szervezők szeretnék kiterjeszteni kétnaposra, 24-ére is a viadalt.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek