Randevú egy életen át

A Házasság hetére készülve

1 223

Erdélyben nyolcadik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A programot rendszerint február 14. körül bonyolítják le országszerte, idén azonban a Gyulafehérvári Csa­lád­pasztorációs Központ már január 28. és február 9. között különleges felhívással hangolja az eseményre a házaspárokat. Szénégető István családpasztorációs lelkész lapunknak elmondta: szerelmes kalandtúrával készülnek a Valentin-napot körülölelő rendezvénysorozatra, amelynek legfőbb célja a házasság megerősítése és megtisztítása.

A Házasság hete országos rendezvénysorozat 1996-ban indult az Egyesült Királyságból. Célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság és a család értékeire, valamint segítséget kínál a házasságra készülőknek, illetve a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Erdélyben nyolcadik alkalommal szervezik meg ezt a mára nagy népszerűségnek örvendő programot, amely a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával valósul meg.
Szénégető István család­pasz­torációs lelkész lapunk megkeresésére elmondta: kilenc évvel ezelőtt még senki nem beszélt környékünkön erről az eseményről. Hozzátette: amikor a Gyulafehérvári Család­pasztorációs Központ először megszervezte a Házasság hetét Marosvásárhelyen, Magyarországon már régóta hagyománya volt a programnak.
– Az utóbbi években gombamód elszaporodtak a tematikus rendezvények ebben az időszakban. Vannak helyszínek, ahol szerény kezdeményezésekkel csat­la­koznak a Házasság hetéhez, máshol az egész város megmozdul és színes programkínálattal készül. Ez változó, de tény az, hogy a Családpasztorációs Központ már nem látja át teljesen a rendezvények sokaságát – mutatott rá Szénégető István, megjegyezve azt is, hogy a református egyházban is gyorsan elterjedt ez a határokon átívelő kezdeményezés. Habár rendszerint a Valentin-nap körüli időszakban bonyolítják le a programot, idén ráhangolódásra is lehetőségük lesz az érdeklődő pároknak. Mivel országszerte február 10–17. között – Randevú egy életen át mottóval – szervezik az idei Házasság hetét, a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szerelmes kalandtúrával készül az ezt megelőző időszakra.
– Kidolgoztunk egy tízalkalmas „online füzetet”, amely randevúötleteket tartalmaz. Úgy gondoljuk, hogy a Házasság hetét megelőző napokban is készülniük kell a pároknak, akik számára kiváló lehetőséget nyújtanak a megfogalmazott tippek. Akár több évtizednyi együttlét után is felfrissíthetik kapcsolatukat – mutatott rá a családpasztorációs lelkész.
Mint megtudtuk, mindazok, akik úgy döntenek, hogy csatlakoznak a január 28. és február 9. közötti időszakra létrehozott ráhangoló játékba, a csalad.ro honlapon regisztrálhatnak, és a „romantikázás” mellett nyerhetnek is. Azok a házasok, akik legalább öt randevút megszerveznek a felajánlott helyszínek egyikén, és rövid, fényképes beszámolót küldenek a megadott címre, sorsolás után jutalomban részesülhetnek.
– Elképzelésünk szerint ez a kis „kalandtúra” lépcsőként vezeti át a párokat kapcsolatuk megerősítéséhez és megújításához, és így ténylegesen ráhangolódnak a Házasság hetére. Úgy látom, hogy napjainkban elterjedt az a tévhit, hogy a házasság magától jön, és egyszerűen működik – ecsetelte Szénégető István, aki szerint egymásra figyelés és együtt töltött idő nélkül aligha lehet egészséges a férjek és feleségek kapcsolata.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek