csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Rákaptak a szemétre a nagyvadak

Medvebiztos kukát helyeztek el Sikaszóban, ugyanis idén először – tavasztól kezdődően – rendszerint szétszedik a szemeteseket a nagyvadak, nemcsak az említett településen, hanem a szintén Zetelaka községhez tartozó hegyi faluban, Ivóban is.

Míg az előző években nem volt jellemző, idén először gyűlt meg a medvékkel a baja a zetelaki önkormányzatnak: az elmúlt három hónapban már több alkalommal szétfeszítették az ivói szeméttárolókat és széthordták az ételmaradékot, papírhulladékot a tároló környékén. A probléma orvoslására a zetelaki önkormányzat vezetősége úgy döntött, megkeresi a tusnádfürdői vezetőséget, hiszen a szemétgazdálkodást végző vidékfejlesztési társulás vezetősége pályázat útján szerzett be a városnak néhány ilyen medvebiztos kukát Tusnádfürdőre.
– A tusnádfürdői alpolgármestertől kölcsönkért kukának most próbáljuk a hatékonyságát, állítólag az ottani medvék már a fémkonténer zárját is ki tudják nyitni. Ha nálunk beválik, akár saját költségen is vásárolunk ezekből a konténerekből és kihelyezzük azokra a pontokra, ahol szükség van. Ha pedig nem válik be, akkor más megoldást kell találnunk, komplexebb zárszerkezettel ellátott kukákat kell beszereznünk – mondta el megkeresésünkre Nagy Attila, Zetelaka polgármestere.
Az elöljáró elmondta, a zárt, ketrecszerű szeméttárolókat a medvék már több alkalommal szétfeszítették az ivói Kolping tábor mellett, ezeket az önkormányzat újrahegesztette, megerősíttette a szerkezetét. Gondot jelentett az is, hogy éjszaka hatalmas zajt csaptak a vadak, zavarva az ottlakókat. Mivel rövid idő alatt több szeméttárolónál megjelentek a medvék, ezért volt szükség a gyors intézkedésre.
– Eddig csak azzal voltak problémák, ha a kuka mellé tette le valaki a szemetet, mert azt széthordták a kutyák. Most találkoztunk ezzel az újabb jelenséggel is – mondta a polgármester.
A széthordott szemét – bár minden arrajárót zavar – főleg az ott lakó vendéglátósokat érinti, hiszen a turistákat elriaszthatja a szemét látványa. Ugyanakkor az is megemlítendő, hogy ha szelektíven gyűjtenék a szemetet, és az ételmaradékot komposztládába tennék, a medvék elkerülnék a kukákat.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb