Rajzfilmzene kicsiknek és nagyoknak

314

Mai „bemelegítő koncertjével” elkezdődik a 10. Csíki Jazz Fesztivál. A Mesehetes együttes a Csíki Játékszín előtti téren ad koncertet az érdeklődőknek, nem is akármilyent: ismert magyar rajzfilmek zenéit játsszák változatos stílusban az erre fogékony közönségnek.

A fesztivállal egyidős zenekar. Ráhangolnak a dzsesszre Fotó: Mesehetes zenekar / Facebook

A Mesehetes 2009-ben alakult. Már a kezdetektől fogva a magyar rajzfilmek zenéit dolgozták fel, de akad a repertoárban Walt Disney-sláger magyar változata is.
Mint kérdésünkre Zsigmond Éva énekes elmondta, az 1920-as évektől kezdve leginkább a dzsessz-zene jellemezte Amerikát, és akkoriban a rajzfilmzenéket dzsessz-zenészek írták, mivel ez a zenei műfaj elfogadható, meleg, és nagyon jól érzékelteti a zene finomságát. Ezek a klasszikusokban felhangzó dzsesszművek bigband-re (nagyzenekar) voltak írva, viszont a Mesehetes átírta őket öt hangszerre. Az énekesnő elmondása szerint nem volt könnyű dolguk, de meg tudták oldani. Úgy véli, hogy ha már jó zenészekkel vannak megáldva, akkor jó zenét is tudnak „csinálni”.
A Mesehetes a dzsessz műfaján belül leginkább klasszikust és fusiont játszik, de használnak elektro elemeket is. Érdekességként megemlítendő, hogy a Süsü, a sárkányban három zenei stílust használnak: funky, bossa nova és reggae.
A Mesehetes zenéi elsősorban a gyerekekhez szólnak, de a felnőttek is bekapcsolódhatnak dalaikba.
– A szerdai (mai – szerk. megj.) fellépésen a koncertet minél dzsesszesebbre készítjük. A szólók is szerepet kapnak, így mutatva be azt, hogy milyen is a finom muzsika – mondta Zsigmond Éva, aki szerint kis túlzással azt lehet mondani, hogy a jó zene alapja a dzsessz.
A koncerten – amire a gyerekeket és a szüleiket egyaránt várják – több ismert rajzfilmzene is elhangzik. Megtudtuk, hogy a Nagy ho-ho-horgásszal nyitnak és azt eredeti formájában játsszák, a Süsü, a sárkány – mint már említettük – háromféle stílusban lesz hallható, a Doktor Bubó rockként szól majd, a Macskarisztokraták dzsessz stílusban lesz (kissé átmegy gospel dzsesszbe), míg a Jégvarázs című rajzfilmből Olaf dalának amerikai musical hatása lesz. Fusion dzsesszként szól majd a Frédi és Béni, a Mézga családot átdolgozták funkyra, a Dzsungel könyvéből ismert dalok pedig szintén dzsesszként szólnak.
A jövőre tekintve az énekesnő elmondta: a zenekar inkább zenélni szeretne, mintsem slágereket gyártani, így maradnak a megszokott és közkedvelt rajzfilmek slágerei.
A zenekar felállása: Szilágyi Nóra énekes, Zsigmond Éva Beáta énekes, Bene Zoltán billentyűs, Krizbai Imre gitáros, Boldizsár Szabolcs fuvola, György Csongor dob, Szakáll Attila basszusgitáros. A fellépés 18 órakor kezdődik.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.