Rajzfilmpremier a vártemplomban

Szent László freskón és animációban székelyderzsen

154

Ennél stílszerűbb helyet nem is találhatott volna a Legendárium csapata: a híres középkori „képregény”, a Szent László életéből vett jeleneteket felvonultató freskó előtt mutatták be először a Kerlési csata című animációs filmet. A nagyhéti tennivalók között sokan időt szakítottak a premierre, kicsik és nagyok büszkén nyugtázhatták, hogy nevezetes templomuk már rajzfilmbe is bekerült.

Sztori a falon, sztori a vetítővásznon. Megunhatatlan történet Fotó: Szabó Károly

Nagyhéten szerda délután a gyönyörűen restaurált szé­kelyderzsi unitárius vár­tem­plomba hívták az érdeklődőket, ahol bemutatták a Szent László Kárpát-medencei Legendáriuma című könyvet és a hozzá tartozó térképet, valamint a Kerlési csata című animációs filmet a Szőr Manó Krónikáiból.
Hatszáz évvel ezelőtt ezek a falképek, amelyeket most ismét ragyogó szépségükben láthatunk, a kor képregényeinek, rajzfilmjeinek számítottak – mondta az esemény házigazdája, Demeter Sándor Loránd székelyderzsi unitárius lelkész. Hiszen abban az időben kevesen tudtak írni-olvasni, és számukra képekben mesélték el a szentek, hősök életét, tetteit. Fazakas Szabolcsék, a Legendárium csapata ugyancsak „kép-nyelven”, de már animációban mesélik el a megunhatatlan történeteket, hiszen a nagy hőstettek, székely legendák ma is szórakoztatnak, és üzenettel bírnak a harmadik évezred elején is.
Maga a könyv is premier, hiszen ilyen jellegű gyűjtés még nem született eddig a Kárpát-medencében: a térképpel együtt Háromszéktől Bécsig kalauzolja végig az olvasót azokon a helyszíneken, településeken, amelyek valamilyen módon köthetők a nagy lovagkirály alakjához. Szövegét Muszka Sándor költő írta, és a keretet Szőr Manó és Zete érdekes kapcsolata jelenti. Szőr Manó, aki mindent tud a régiekről, tulajdonképpen Gyöngyössy János, ő illusztrálta a Szent László-könyvet. A székely erődítmények, egykori váraink avatott ismerője már egy ideje teljes mellszélességgel segíti, támogatja a Legendárium munkáját, és „mesei” alakja a szerdán bemutatott rajzfilmnek is a főszereplője.
Az animációs film storyboard-ját ott láthattuk a falon (mint mondta Fazakas Szabolcs, a Legendárium vezetője), miközben Szőr Manó felidézte a második évezred elején lezajlott kerlési csata történetét, Szent László, a leányrabló kun vitéz és a váradi püspök elrabolt leányának „édes hármasát”.
A két és fél éve működő szé­kely­udvarhelyi rajzfilmstúdió újabb alkotását láthattuk tehát, és reméljük, hogy mihamarabb következik a folytatás. A Legendárium Animációs Stúdióban 14 szé­kely­udvarhelyi fiatal dolgozik, a kezük alól kikerülő alkotások már több nemzetközi díjat is elnyertek.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe április 5-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek