Rajtvonalnál a roncsprogram

210

Keddi lapszámunkban már hírt adtunk arról, hogy a kormány múlt heti, február 22-i ülésén jóváhagyták a környezetvédelmi alap költségvetését. Köztudott viszont, hogy egy jogszabály míg meg nem jelenik a Hivatalos Közlönyben, semmiképp sem léphet hatályba, a kormányhatározatok tekintetében pedig a megjelenést követő harmadik napon következik be a hatályba léptetés. Tegnap a Hivatalos Közlöny 188-as számában megjelent a szóban forgó kormányhatározat, a 2018/56-os, és szombattól – de lévén munkaszüneti nap –, hétfőtől, azaz március 5-től válik hatályossá.

Kiszuperált autók a roncstelepről Fotó: Domján Levente

Két költségvetést hagytak jóvá tulajdonképpen a kormányhatározattal: egyrészt a környezetalap 2018-as esztendei bevételi és kiadási költségvetéseit, másrészt pedig a környezetvédelmi minisztérium koordinálásában lévő saját bevételeiből finanszírozott közintézményét, a környezetalap adminisztrációét (AFM). Az előbbi költségvetését a kormányhatározat 1a számú melléklete tartalmazza, az utóbbiét az 1b melléklet. Továbbá a kormányhatározat 2-es számú mellékletében van feltüntetve azon környezetvédelmi projektek és programok névjegyzéke, amelyet az idei esztendőben a környezetvédelmi alapból finanszíroznak.
A tegnap megjelent kormányhatározatban az is szerepel, hogy a megelőző évekből keletkezett költségvetési felesleg összege 2 910 393 ezer lej. Ebből a rendelkezésre álló összegből 845 891 ezer lejt annak a deficitnek a fedezésére fordítanak, amelyet az ilyen-olyan címen vagy megnevezéssel egykoron beszedett „regadók” visszatérítése vált ki. Visszatérítés, amelyre a 2017/52-es sürgősségi kormányrendelet, valamint annak alkalmazása módszertani normáit jóváhagyó 2017/1488/3198-as közös miniszteri rendelet képezi a jogalapot. További 154 109 ezer lej fordítandó a környezetvédelmi alap bevételi és kiadási költségvetése deficitjének a fedezésére.
A most megjelent kormányhatározat hatályba lépése egyben azt is jelenti, jelentheti, hogy belátható időn belül elrajtolhat a roncsprogram. A legutóbbi hivatalos bejelentések szerint erre március 15. körül lehet számítani. Már amennyiben a minisztériumi bejelentések, ígéretek be is igazolódnak.

Hecser Zoltán

A cikk a Hargita Népe március 2-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek