Rajtra kész a Székelyföldi Kézilabda Akadémia

Nagy lehetőség a városnak, a sportág fejlődésének

235

A Magyar Kormány jelentős anyagi támogatásával, Szé­kely­udvarhely központtal kezdi meg tevékenységét augusztustól a Székelyföldi Kézilabda Aka­démia. Ugyanakkor július 20-ig eldől, hogy lesz-e újból Szé­kely­udvarhelynek felnőtt kézilabdacsapata.

Ilyés Szabolcs, Gálfi Árpád és Ilyés Ferenc az elképzelésekről Fotó: Lázár Emese

Az akadémia létrejöttének előzményeiről, a rövid és hosszú távú tervekről Gálfi Árpád polgármester, a székely­udvarhelyi születésű Ilyés Ferenc magyar válogatott kézilabdázó, a Magyar Kézilabda-szövetség határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottja és Ilyés Szabolcs, az akadémia sportmenedzsere számolt be részletesen.
Az elöljáró elmondta: az akadémia anyagi bázisa az a 441 millió forintos támogatás, amit erre a célra adott tavaly év decemberében a Magyar Kormány az akkor még létező Székelyudvarhelyi KC-nak. A klub csődje után a projekt lebonyolítását a város által létrehozott egyesület vállalta fel. Az indulást több szakmai egyeztetés előzte meg.
– A szerződéskötés megtörtént, rajtra készen állunk. A tevékenységet és a személyi állományt a Székelyudvarhelyi KC és az Iskolás Sportklub meglévő szakembereire és szakmai tudására, valamint a partnereinkre és Ilyés Ferenc kézilabdázónk szakmai tudására, segítségére alapozzuk – közölte Gálfi.
– Óriási dolog és fantasztikus lehetőség Székelyudvarhelynek, hogy a Székelyföldi Kézilabda Akadémia itt alakul meg, itt lesz a központja. A régióban Udvarhely eddig is a kézilabda fellegvára volt, az akadémia által még nagyobb bázist tudunk létrehozni – fogalmazott Ilyés Ferenc. Mint mondta: tudását, tapasztalatát és kapcsolatrendszerét is latba veti azért, hogy az akadémia a legmagasabb szinten teljesítse küldetését. Kiemelte: az akadémia legfőbb érdemének tartja, hogy az utánpótlás-képzésre itthon nyújt kitűnő feltételeket, képzést, így a szülőknek nem kell idejekorán külföldre küldeniük tehetséges gyermekeiket.
Ilyés Szabolcs, az akadémia sportmenedzsere arról számolt be: az akadémia a férfi szakágban 200, a nőiben 60 gyermekkel indul augusztus elsején, de ez a létszám nőni fog, mert zajlik a toborzás, és alközpontokat hoznak létre, első körben Székelykeresztúron, Zetelakán, utána Sóvidék, Erdővidék és a Gyergyói-medence következik még az idén. A cél az, hogy az induló szezonban a különböző romániai országos bajnokságokban tíz korcsoportból hétben a döntőbe, háromban pedig az elődöntőben legyenek az akadémiai csapatok, akik Szejke Sportklub néven és Székelyföldi Kézilabda Akadémia feliratú mezben lépnek majd pályára. Az infrastrukturális beruházásokra is áldoznak: több általános iskola sportpályáját, tornatermét felújítják, hasonlóképpen az udvarhelyi Sportcsarnokban és a Bányai János Szakközépiskola termében is lesz korszerűsítés.
A tájékoztatón elhangzott: a 441 millió forintos támogatás kizárólag az utánpótlás-nevelésre fordítható, de a város felnőtt férfi kézilabdacsapatát sem hagyják veszni. A helyi vállalkozók ígéretet tettek az anyagi támogatásra, segít a város is, így jó esély van ara, hogy az együttes ne késse le a július 20-i határidőt, és indulhasson a hazai bajnokság másodosztályában.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.