2021, január 16, szombat.

Rajtolt az Erdélyi Prímások XVIII. Találkozója

Mesterkurzussal bővült idén az Erdélyi Prímások Találkozója: a szakmai találkozók tegnap sóvidéki és kalotaszegi tánctanítással kezdődtek, ma délelőtt a gyimesi és szilágysági adatközlő zenészek oktatnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárainak közreműködésével, holnap pedig a magyarpéterlakiak csatlakoznak a kurzusokhoz. A prímások gálaműsorát csütörtökön 19 órától tartják, az előadáson tíz zenekar lép fel – ismertette a találkozó programját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetősége.

Kulturális mentőakció. Az első prímástalálkozón még 32 zenész állt színpadra, idén már csak tíz Fotó: Balázs Árpád
Kulturális mentőakció. Az első prímástalálkozón még 32 zenész állt színpadra, idén már csak tíz Fotó: Balázs Árpád

Tizenkilenc évvel ezelőtt kezdte el a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a prímástalálkozók szervezését, s mindössze egy alkalommal maradt el az adatközlők megszólítása, ezért idén a XVIII. Erdélyi Prímások Találkozóját és egyben a rendezvény nagykorúsítását ünnepli a rendezvény életre hívója.
– Az első találkozón harminckét zenész állt színpadra, idén már csak tíz adatközlő. A számok magukért beszélnek, a prímástalálkozók fontosságát érzékeltetik, hiszen a rendezvényen fellépő adatközlők játékát felvételen rögzítjük és megőrizzük az utókornak – mondta András Mihály a tegnapi sajtótájékoztatón. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója szerint a találkozó színvonalát emeli, hogy most már harmadik éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének oktatói és diákjai is részt vesznek a szervezésben és lebonyolításban, a tanintézmény idén a Szerettől a Szamosig című előadását mutatja be Csíkszeredában pénteken 19 órától.
– Oktatási intézményünk jelentős támogatást kapott a Magyar Nemzeti Banktól, amit felajánlunk a jövő évi Erdélyi Prímások Találkozójának szervezésére, a későbbiekben pedig a magyar kormánynál is szívesen közbenjárunk a rendezvény anyaországi támogatottságáért – jelentette ki Jánosi András egyetemi tanár.
A találkozó mesterkurzusai nyi­tottak bárki számára, az oktatás ingyenes, esténként pedig a tanultakat a művelődési házban szervezett táncházakban lehet érvényesíteni.
– Az erdélyi prímástalálkozó különleges alkalom a budapesti egyetemistáknak arra, hogy megismerjék az élő népzenét, a mesterkurzusokon pedig személyesen találkozhatnak és tanulhatnak az adatközlőktől – tette hozzá Richter Pál tanszékvezető.

[box type=”shadow” ]A találkozó idei fellépői:

id. Ke­lemen Albert zenekara Ho­mo­ródmentéről, Lunka József zenekara Felső-Maros­mentéről, Mácsingó Náci és Codoba Florin zenekara Belső-Mezőségről, Balla Júlia énekes, Tankó Dezső (furulya), Szőcs Mojszi Gábor (hegedű), Tankó Jánosné Gábor Eszter (ének), Tímár János (gardon) Gyimesből, Kovács Tibor zenekara Szilágyságból, Jámbor István „Dumnyezó Pista” zenekara Szászcsávásról.[/box]

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb